Изстреляният преди цели 45 години Вояджър 1“ продължава своето пътешествие

...
Изстреляният преди цели 45 години Вояджър 1“ продължава своето пътешествие
Коментари Харесай

“Вояджър 1“ изпраща загадъчни данни от сектор извън Слънчевата система

Изстреляният преди цели 45 години „ Вояджър 1 “ продължава своето странствуване оттатък рамките на нашата Слънчева система. Сега обаче този истински деец изпраща странни данни до Земята, които озадачават инженерите.

В сряда NASA съобщи, че въпреки и сондата да работи обикновено, показанията от нейната подсистема за надзор на позицията ѝ (или AACS - Attitude and Articulation Control Subsystem) не пасват с придвижванията и ориентацията на галактическия уред. Това значи, че „ Вояджър 1 “ е „ комплициран “ и не регистрира вярно своето местонахождение в галактическото пространство.

Мистерия като тази е част от всекидневието за задача, намираща се в сходен стадий, споделя Сюзан Дод, началник на плановете за „ Вояджър 1 “ и „ Вояджър 2 “ към Лабораторията за реактивно придвижване. „ И двата галактически апарата са на съвсем 45 години, което надвишава неведнъж плануваната дълготрайност на задачата “, добавя тя.

Инженер работи върху дископодобната антена на " Вояджър ". 9 юли 1976 година Източник: NASA/JPL-Caltech

NASA споделя, че „ Вояджър 2 “ – близнакът на сондата „ Вояджър 1 “ – се държи обикновено.

„ Вояджър 1 “ е изстрелян през далечната 1977 година, с цел да изследва външните планети в Слънчевата система. Сондата обаче надвишава упованията на NASA и продължава да действа. До ден сегашен той към момента изпраща данни до Земята. „ Вояджър 1 “ напусна рамките на Слънчевата система и през 2012 година навлезе в междузвездното пространство. В момента се намира на към 23,3 млн. км от планетата ни. Това го трансформира в най-далечния обект, основан от човечеството.

NASA споделя, че съгласно инженерите AACS изпраща случайно генерирани данни,  които „ не отразяват това, което действително се случва на борда “.

Но даже и систематичните данни да демонстрират друга картина, антената на галактическия уред, наподобява, продължава да е в вярна позиция – тя към момента получава и извършва командите на NASA и изпраща данни назад до Земята. За момента този систематичен проблем към момента не е предиздвикал престарелия уред да влезе в „ режим на сигурност “, в границите на който ще извършва единствено основни интервенции.

„ Докато не разбере по-добре естеството на този проблем, екипът не може да каже сигурно дали той ще се отрази на способността на галактическия уред да събира и предава научни данни в дълготраен проект “, споделя NASA.

Дод и нейният екип се надяват, че ще открият какво кара „ Вояджър 1 “ да изпраща неточни данни.

„ Инженерният екип е изправен пред огромни провокации “, добавя Дод. Едно от тях е времето, което е належащо за изпращане и приемане на сигнал - на светлината са ѝ нужни цели 20 часа и 33 минути, с цел да доближи до „ Вояджър 1 “. Т.е. за всяко едно в двете посоки известие сред галактическата организация и сондата са нужни цели два дни.

„ Смятам обаче, че в случай че съществува метод да разгадаем казуса с AACS, екипът ще го откри “, споделя още Дод.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР