Изстреляната от Cape Canaveral през август 2011 г. космическа сонда

...
Изстреляната от Cape Canaveral през август 2011 г. космическа сонда
Коментари Харесай

Сондата Juno направи УНИКАЛНИ СНИМКИ на Юпитер

Изстреляната от Cape Canaveral през август 2011 година галактическа сонда Juno е един от най-амбициозните и сполучливи планове на NASA за последното десетилетие. За нея галактическата организация отделя над един милиард $, като измежду главните цели на Juno са проучвания на химичния състав на планетата Юпитер, гравитационното и магнитното ѝ поле. След сполучливото ѝ изстрелване, следват дълги 5 години път, до момента в който през юли 2016 година сондата сполучливо доближи до Юпитер. Тогава бе осъществена и извънредно комплицирана маневра, при която посредством включване на моторите скоростта на Juno бе понижена, с цел да може апаратът да застане в орбита към планетата.

По проект Juno би трябвало да направи 37 цялостни обиколки към Юпитер, като те лишават сред 14 и 53 дни – досега са осъществени 9 такива. По време на всяка обиколка сондата събира хиляди данни за планетата, изпращайки ги към Земята.


Наскоро NASA разгласиха голям брой изключителни фотографии на Юпитер, основани на данните, изпратени от Juno. Кадрите са обработени от учените Джералд Айхщед и Шон Доран – това е нужно, защото сондата прави фотоси с червен, зелен, наследник и инфрачервен филтър, като най-после всички тези фрагменти е нужно да бъдат комбинирани в един.

Снимките демонстрират невероятни форми, цветове, скупчвания на облаци и гигантска стихия, вилнееща в южното полукълбо на Юпитер
Развитието на задачата на NASA можете да следите ТУК!

Източник: vesti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР