Изстрелването на ракетата Союз с европейския орбитален телескоп Хеопс за

...
Изстрелването на ракетата Союз с европейския орбитален телескоп Хеопс за
Коментари Харесай

Отложиха изстрелването на телескопа Хеопс от космодрума в Куру

Изстрелването на ракетата " Союз " с европейския орбитален телескоп " Хеопс " за проучване на екзопланети, планувано за вторник, беше отсрочено най-малко с един ден, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Ракетата трябваше да започва от космодрума Куру във Френска Гвиана и да изведе в орбита също и четири други спътника. Преди началото на автоматизираната процедура по подготовка на изстрелването се е появил червен код за спиране в горната степен на системата на ракетата-носител.

Заради софтуерния проблем и с цел да не бъдат поети опасности, стартът е бил отсрочен. " Това е сложна задача и не пожелахме да рискуваме ", съобщи научният началник на Европейската галактическа организация /ЕКА/ Гюнтер Хасингер.

Европейското галактическо ведомство има намерение с изстрелването на първия по рода си телескоп не за търсене, а за детайлно проучване на стотици от към 4000-те хиляди открити до момента екзопланети.

Наречен " Хеопс " (CHEOPS - Characterising Exoplanet Satellite), 300-килограмовият уред е на стойност 50 милиона евро. Телескопът би трябвало да бъде позициониран на към 700 километра над Земята, като главният му инструмент ще бъде ориентиран към нощната страна на планетата, с цел да не пречи слънчевата светлина на гледката му към космоса.О

Оборудван с една камера, " Хеопс " ще се взира в звездите, към които към този момент е известно, че орбитират екзопланети. Чрез директния способ астрономите ще се опитат да дефинират размера и да изследват атмосферите им, получавайки значима информация за образуването и еволюцията на разнородни светове отвън Слънчевата система.
По време на задачата си " Хеопс " ще учи сред 300 и 500 екзопланети.

Астрономите откриват първата екзопланета преди към три десетилетия благодарение на наземни телескопи. От тогава е даден старт на няколко задачи, чиято цел е да откриват повече нови светове, измежду които на " пенсионирания " предходната година галактически телескоп " Кеплер " и на изстреляния през април 2018 година TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР