Изстрелването на ракета в 03.00 часа корейско време в сряда

...
Изстрелването на ракета в 03.00 часа корейско време в сряда
Коментари Харесай

Ядрената застрахователна полица на Ким


Изстрелването на ракета в 03.00 часа корейско време в сряда се отличаваше фрапантно от предходните 22 пуска, които Северна Корея организира тази година.

Ракетата „ Хвасонг-15 “ се издигна на 4,475 километра над Земята и се приземи в Японско море, откакто прекара 53 минути във въздуха. Тези цифри демонстрират, че тази ракета, в случай че бъде изстреляна по по-плоска траектория, може да доближи диапазон от сред 10 000 и 13 000 километра. Скептицизмът по света за способността на Ким Чен Ун съществено да заплаши континенталните Съединени щати твърдо беше зачертан.

"От детайлностите, които знаем до момента, това е изцяло нова севернокорейска ракета, която към момента не сме виждали", споделя Тал Инбар, началник на Изследователския център за галактически проучвания и универсалната авиация в Института "Фишър" в Херцлия. "Това е трагично повишение на потвърдената дарба на Северна Корея. Досега се подозираше, че те са постигнали обхват до западното крайбрежие на Съединени американски щати, а с един тест на ракета те демонстрираха, че могат да се ударят на всички места в Америка, в това число Вашингтон и Ню Йорк. “

Ключовият въпрос за нуклеарните качества на Северна Корея е дали страната е напреднала в други решаващи области на научните проучвания и производството, както при ракетните мотори.

Притежаването на ракета, която може да доближи до която и да е точка в Северна Америка, е едно нещо, само че може ли Северна Корея да понижи нуклеарно устройство дотолкоз, че да може да се вмести в бойна глава на междуконтинентална балистична ракета? Изработени ли са севернокорейските бойни глави от модерни съставни материали, тъй че да не се разпадат, когато още веднъж влязат в атмосферата? И имат ли системи за насочване и надзор, които разрешават на бойната глава да се насочи към американски град, а не да падне в океана или пустинята?

Анализатори от разузнаването и оръжейни специалисти са разграничени по тези въпроси. Някои считат, че напредъкът в научните проучвания в региона на ракетите е за сметка на другите сфери и може да отнеме месеци или години, преди Северна Корея да има целия пакет. Други настояват, че една страна, която е потвърдила, че може да развие междуконтинентална балистична ракета (МБР), съвсем несъмнено е стигнала до паралелните пътища на проучванията на нуклеарни оръжия и че пробата в сряда е доказателство, че Северна Корея към този момент има тази дарба или е на ръба да я реализира.

Различните оценки отразяват сериозната липса на проверими разследващи данни за същинските качества на Северна Корея, само че също и дълбокия спор за това по какъв начин Съединени американски щати би трябвало да реагират.

Онези, които забавят опцията за боен удар против Северна Корея за заличаване на нуклеарния боеприпас на Ким и вероятно преустановяване на ръководството на неговата династия, би трябвало да одобряват, че към момента съществува опция за военни дейности, макар че такова деяние носи неприемливия риск от ответна нуклеарна офанзива. Ако се одобри, че Северна Корея към този момент има тази дарба, значи да се одобри, че е прекомерно късно да се нападна и единственият жизнерадостен вид е ограничението на неразбираемата нуклеарна тирания.

Изглежда съвсем необикновено, че отшелническото кралство на Ким, откъснато от по-голямата част от света (макар че се радваше на нуклеарна помощ от Пакистан и през последните години от Иран), би могло да доближи тази точка, когато милиони севернокорейци гладуват в следствие от несполучливи политики, консумиране на нищожни запаси за нуклеарната стратегия и осакатяващи наказания. Третият безспорен водач на династията Ким е постигнал задачата на татко си и дядо си да резервира режима с нуклеарна застрахователна лавица.

Новината от сряда е неуспех на военното въздържане в Twitter на Доналд Тръмп, само че това е също по този начин и крах на политиките на нуклеарна дипломация и наказания на президентите в продължение на две десетилетия. Това включва Джими Картър, изпратен от Бил Клинтън като специфичен договарящ в Пхенян, и беше елементарно измамен от режима, че е подготвен да прекрати нуклеарната си стратегия. Но фактът, че предходните президенти биха могли да работят, с цел да предотвратят този резултат, и по този метод са доста по-виновни от Тръмп, няма да бъде комфортен в този момент, когато един некомпетентен и избухлив шоумен би трябвало да се оправи с резултата.

По-широкообхватните последствия от севернокорейската МБР са завръщането на баланс на нуклеарно въздържане като по времето на студената война. Това не е напълно обезпеченото взаимно заличаване - MAD - сред Съединените щати и Съветския съюз от предишното. Северна Корея не разполага с задоволително бойни глави или системи за доставката им до задачите, само че даже и с няколкото, които има, тя би могла да аргументи невъобразимо заличаване в огромен американски град.

Не че Северна Корея се интересува от това, само че би могла да отхвърли каквито и да било бъдещи диалози за смяна на режима. Другите амбициозни нуклеарни сили, изключително Иран, евентуално ще бъдат окуражени да не се откажат от своите нуклеарни стратегии, изключително откакто Ким Чен Ун потвърди, че деспот, който желае нуклеарно оръжие задоволително доста и няма да бъде възпиран от изолацията и гибелта на стотици хиляди негови жители, в последна сметка ще го реализира. /БГНЕС

..............

Аншел Пфефер, в. „ Аарец “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР