Изстрелването на китайския научен сателит в Тайван предизвика политическа буря

...
Изстрелването на китайския научен сателит в Тайван предизвика политическа буря
Коментари Харесай

Ново напрежение в Тайван, заради изстрелването на китайски научен сателит

Изстрелването на китайския теоретичен спътник в Тайван провокира политическа стихия в страната, предава Reuters.

Причина за острите реакции са дейностите на Китай, протичащи се едвам няколко дни преди изборите в Тайван. От президентския секретариат отхвърлиха версията изстрелването на сателита да има за цел да провокира политически борби. Въпреки това представители на най-голямата опозиционна партия Гоминданг запитаха за какво е била оповестена въздушна паника и разкритикуваха държавното управление.

В отговор на въпроса от кабинета на президента обявиха, че екипът за национална сигурност е направил разбор на цялата информация и поради получените данни изключва политически претекст в прекосяването на обекта над страната. На конференция, състояла се в късните часове на вторник, представителят на президента Лай Чинг-те предизвестието е било за утешение на жителите. 

От Министерството на защитата на Тайван пък споделиха, че отломките от ракетата-носител на спътника са паднали на територията на Китай, а полетът е поел по ексцентрична траектория.

Припомняме, че вчера правителството на Тайван призна за неточност при издаването на предизвестие за въздушна офанзива, откакто ракета, носеща спътника мина през въздушното пространство на страната. По-късно министърът на защитата на Тайван сервира своите извинения за това.

От своя страна Китай назова опитите на някои депутати да намерят политически претекст в изстрелването на астрономическия спътник " мръсни номера ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР