Изслушването бе пълна демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата

...
Изслушването бе пълна демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата
Коментари Харесай

Крум Зарков: Не положението е бедствено, управлението е бедствено


Изслушването бе цялостна проява на безспорната държавна беззащитност по тематиката за водите. В продължение на повече от 2 часа и половина тук се приказва умерено и с еднакъв звук за неща, които като че ли са естествени. Сякаш е обикновено една страна за няколко седмици и месеци да мине от опасност за суша, в опасност от наводнения. От същинска суша в опасност за наводнения. От същинска суша до наводнения. От безводие до цунами. Сякаш е изцяло обикновено хората половината част от годината да се чудят дали ще им потече вода от чешмата, а в другата част на годината дали ще им се наводнят холовете и мазетата. И вие тук поставяте в началото въпроса за метеорологичната конюнктура имало дъжд, видите ли. Вярно? Така ли? Господин Симеонов изясни, че преди 3 години е било същото. Значи за вас ту е световното стопляне, ту е доста дъжд, ту е дядо Боже, кой ли не е отговорен за вашата безспорна подготвеност. Така разказа държанието на ръководещите от парламентарната естрада зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия за България Крум Зарков след края на чуването на министрите на околната вода и средите, на вътрешните работи и на енергетиката и министъра на енергетиката по отношение на наводненията в България.

По думите на Зарков ръководещите с изключение на признателност, дължат и опрощение на служителите на реда, тъй като ги слагат през няколко години в едно и също състояние: Вместо да благодарим за това по какъв начин са създали по този начин, че да няма изгубени човешки животи, трябваше министърът да изясни какво е направено, с цел да не се стига до тази конюнктура. Когато сътрудниците ми му слагат вярно въпроса какво работи междуведомствената комисия, която би трябвало да се грижи за превантивната активност и къде са отишли десетки милиони левове, той си продължава да приказва своето.

Големият проблем е, че по тематиката за водите министерства и разнообразни управляващи трансферират един на различен своите отговорности непрестанно, тъй че дали е отровена вода в Хасково, дали е суша, дали е безводие или наводняване, тук идват четири-пет министри и стартират да приказват един на различен по какъв начин другият би споделил по-хубаво. Нищо хубаво не е споделил, само че това не е толкоз ужасно. Лошото е, че нищо не е направил. Министър Димитров изясни за сифоните в случай че хората си сипят сами в сифоните от мивката, и то щяло да прелее. Ако някой влезе в банята си и си пусне всички чешми едновременно и сифонът не поеме, и се наводни, той е отговорен за личната си нелепост. А кой е виновен за нелепостта за това, че този някой спи в къщата и вода от язовира му я отмита? За това кой е отговорен? Кой е навъртял тези чешми? Кой се грижи за тези сифони? По-лошо, министър Димитров направи тук пред нас самопризнание, което единствено по себе си изисква следствия и най-висша степен на политическа отговорност. Те язовирите си бяха цялостни, само че никой не желае да си го признае. Тоест той ни споделя, че виновните управляващи са знаели, че язовирите са цялостни в интервал, в който би трябвало да се поддържа равнище, което да обезпечава избран буфер, само че никой не желае да си го признае, тъй като, видите ли, се тормози. Това е директно слагане в риск здравето на живота на хората, установи Зарков.

Той означи, че министърът на стопанската система е приказвал най-вече за директните дейности, провокирани от сегашната рецесия, само че остават неотговорени десетките въпроси, свързани с метода, по който се оползотворяват средствата по един разпознат от дълго време проблем, за метода, по който действа държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ": Кратка информация демонстрира, че то е заседавало за финален път септември 2020 година, когато е отпуснало избрани средства за тези действия. В предходното си съвещание УС се е занимавал с избор на писалищен материали. Дали е задоволително интензивно това дружество? Дали този запас, който беше обезпечен, е употребен задоволително ефикасно? Отговорът е не.

Зарков разкритикува още: България е в непрекъснато бедствено състояние в последните години. Ако не е суша, ще е наводняване. Ако боклуците не горят, с цел да тровят въздуха, ще залеят градовете. И това било обикновено минавала реката, отвяла, и хората се будят в Своге посред бунище. Ако пътищата са разрушени преди ремонта, те стават още по-разбити след ремонта. Ние сме непрестанно в бедствено състояние. Всъщност не ситуацията е бедствено, ръководството е бедствено. Това е опасността към българските жители. Вие направихте по този начин, че при започване на 2021 година напълно друго значение закупи естественият привет да сме живи и здрава живи сме. Дотам я докарахме умерено, живи сме идва пандемия, не всичко е добре, само че " живи сме ". Идва наводняване няма жертви, оцеляхме. Това ли е задачата на едно ръководство? Не е ли това обикновена база? Що за безсрамие чухме тук в тези моменти? Вчера боклуците, които заляха Своге и Искърското дефиле са доста добра метафора за политическото положение, в което се намираме те лежат невидими в коритата на реката и когато се вдигне водата, излизат и заливат всичко. Същото става и в политиката всичките тези нечистотии са заложени в коритото на реката и рано или късно водата ще се увеличи, и те ще излязат на повърхността. Колкото по-бързо, толкоз по-добре, тъй като тогава ще може да стартира и почистването.

Социалистът установи: Днес вие за следващ път, по основна тематика, доказахте, че сте неспособни. Няма повече време за губене. Ние желаеме да българските жители да знаят едно не дъждът е отговорен и не ситуацията е бедствено. Бедствените положения са неизбежни, в случай че ръководството е в ръцете на некомпетентни хора.

Зарков напомни и предложенията на левицата за справяне с казуса - водите да се разгласят за национално благосъстояние, за детайл на националната сигурност и да има ясно носене на отговорност от един човек; да се изградят Напоителни системи, да се ревизират концесиите на язовирите и да се глобяват неизрядните концесионери, да се потърси бърза и директна отговорност на тези, които са отговорни за случилото се в последните дни, да се обезпечат нужните средства за разчистване на корита на реки и на уличните шахти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР