Изследванията, проследяващи връзката между употребата на майката по време на

...
Изследванията, проследяващи връзката между употребата на майката по време на
Коментари Харесай

Нови проучвания сочат, че антидепресантите и невролептиците не причиняват аутизъм

Изследванията, проследяващи връзката сред използването на майката по време на бременността на антидепресанти и невролептици и вероятността детето й да развие аутизъм, дават спорни резултати. Според най-новите открития обаче, оповестени в списание JAMA Psychiatry, просто няма доказателства в поддръжка на тезата, че тези медикаменти съставляват риск ( сходен е казусът с имунизациите ). 

Екип експерти в разнообразни области от Училището по медицина „ Икан “ в центъра Маунт Синай е проучил резултата от над 180 медикаменти върху извадка от съвсем 100 000 деца, родени сред 1997 и 2007 година. Всяко лекарство е било класирано в една или повече групи лекарства (от общо 55) според от биологичната му цел (а не от положението, за чието лекуване е било назначено) и от интервала, през който се допуска, че бебето е било изложено на въздействието му, до момента в който майката го е приемала по време на бременността.  

До януари 2016 година 1405 от по този начин родените деца са били диагностицирани с разстройства от аутистичния набор против 94 844 без такава диагноза.

„ Когато определяхме резултата от пренаталното излагане на медикаментите, засягащи главните невротрансмитерни системи, установихме, че действието им върху характерностите на  бъдещата майка е доста смекчено (включително върху разстройството, за лекуването на което лекарството е било предписано), - споделя Магдалена Янецка, теоретичен помощник в Центъра за аутизъм „ Сийвър “. – А това демонстрира, че нарасналият риск от аутизъм при бебетата от дами, приемали избрани медикаменти по време на бременността си, най-вероятно не се дължи на фармакологичния им резултат, а по-скоро на лекуваното с тях заболяване “.

Отчитайки разнообразни фактори, в това число годината на раждане на бебето, възрастта на родилката, историята й на психологични и неврологични разстройства и броят на медицинските диагнози, които са й били сложени към бременността, учените стигат до извода, че шансът самите лекарства да са повлияли върху опцията детето да бъде диагностицирано с аутизъм е най-малък .  

Изследователите обаче откриват, че има връзка сред броя на диагнозите на майката преди и по време на бременността и вероятността детето й по-късно  да развие някаква форма на аутизъм. И тъкмо това, декларират те, може да внесе комплициране .

„ В реалност броят диагнози на майката основава неправилното усещане, че има връзка сред излагането на утробния плод на медикаментите и аутизма. Ето за какво е неотложно да се проведат по-нататъшни проучвания “, прибавя Янецка.

Защо тогава доста от предходните изследвания са открили такава връзка? Най-вероятно това се дължи на погрешен метод, споделят учените. Не единствено че са били изследвани напълно малко медикаменти, само че не е правена разлика сред самите лекарства и разстройствата, които е трябвало да лекуват. 

Цветелина Велчева по материали от Iflscience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР