Изследването на земеделски площи с дрон е прецизно и точно

...
Изследването на земеделски площи с дрон е прецизно и точно
Коментари Харесай

Изследването на земелски площи с дрон може да спести излишни разходи на земеделците



Изследването на аграрни площи с дрон е точно и тъкмо и икономисва непредвидени разноски на земеделците, това сподели в изявление за Радио Варна асисент инженер Аспарух Атанасов, от Добруджанския софтуерен лицей, който е към Техническия университет Варна. Той има база данни събирана с дрон от три години и открива, че резултатите от проучването с техниката са на 100 % същите, като тези, които прави агроном на място.

С помощта на дрон се изследват вегетационни показатели, които дават стадия на развиване на земеделските култури, а чрез тях може да се дефинира качеството и развиването на земеделската просвета, изясни Атанасов. Досега в колежа са събрани данни за последните три години и на база тези данни може да се предвиждат и трендовете в развиването, като се съпостави с минали интервали и примерно в случай че се регистрира фрапантно отклоняване в развиването, то това значи, че или има вредители, патогени или нарушена обработка, сподели още експертът.

По думите на Атанасов дронът е инструмент, който агронома може да употребява за негово облекчение.

„ Ако условно кажем, че нашите полета тука са огромни, 600 – 1000 декара с една просвета, при облитането с дрон, той може да ни даде няколко зони в полето, в които имаме нарушена вегитация. Агрономът не е нужно да върви във всички зони на полето и да го обикаля. Може да види данните от дрона, да види, че има примерно две зони с нарушена вегитация, за отиде в координатите и да си ги ревизира. Това би му икономисало доста време и в това време ще има точна информация от засегнатите зони. “

Макар, че дронът е относително скъпа техника, на фона на техниката на земеделието и цената на обработката, той е преференциален за инвестиция, сподели още Атанасов. И даде за образец автентичен случай – за неверно направено наторяване, разходът е бил към 15000 лв., а е можело да бъде икономисан. Сумата е много над цената на един дрон и някой да го употребява, с цел да обследва даден терен.

Изследването с дрон е част от образованието на студентите в Добруджанския софтуерен институт. Интересът от младежите към летателния уред е огромен, само че с цел да го ръководи човек, е належащо да е минал специфичен курс на образование.

БНР подкасти: Младите с име Green Deal BNR 2022 Podcast Поколението Z
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР