Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се

...
Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се
Коментари Харесай

Могат ли хората над 60 години да спасят трудовия пазар на ЕС

Изследване, извършено в Международния ден на възрастовото разнообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че  хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз  в изискванията на задълбочаваща се демографска рецесия.
 
При развиването на сполучливи политики за отсрочено пенсиониране  техният дял в общата работна мощ може да се усили от 9% през 2023 година до 14.2% през 2040 година  По този метод фирмите в Европейски Съюз имат късмет да наваксат до 75% от прогнозния недостиг на работна ръка. Това се споделя в отчет на един от водачите в застраховането на търговски заеми " Алианц Трейд "

Според статистиката, с увеличената пенсионна възраст  в България равнището на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар е по-високо от междинното  за Европейски Съюз.

България е на второ място в Европейски Съюз по растеж на разноските за труд

Готови ли са част от работодателите у нас да наемат по-възрастни хораи да влагат в тяхната преквалификация, какви ограничения са нужни за по-активното им приобщаване към трудовия пазар, какво е настоящото му положение у нас с днешна дата, са акцентите в диалога с  Надя Василева – ръководител на Българската конфедерация по заетостта  (БКЗ). По думите ѝ,  наклонността хора, които са в пенсионна възраст да не престават да работят, е с огромна отминалост и тя е обвързвана с неподходящата демографска конструкция , която има страната ни години наред.

 istock istock
" Много бих се радвала от ден на ден такива хора да остават на пазара на труда, тъй като фактически това би помогнало, защото ние  имаме минимум имигранти в Европейския съюз – 0,2%, до момента в който приблизително за Европейски Съюз е към 9-10%. От друга страна сме с огромно количество емигранти - хора, които излизат от страната, с цел да работят на открито. Именно този дисбаланс пречи на българските работодатели пък и на задграничните, които са пренесли своя бизнес у нас, да намерят фрагментите, които търсят ", сподели още Василева и добави, че неналичието на фрагменти като цяло постанова от ден на ден от българските работодатели да поглеждат на възрастните хора като избавителен запас.

Икономист: Минималната заплата у нас е 60% от тази в Чехия, Словакия, Румъния

" При 100 напускащи пазара на труда ги заместват 61  индивида, което е извънредно невисок % и аз не виждам това да може да се промени, в случай че фактически тактиката ни за трудовия пазар не включи съществено и проведено внасяне на хора от трети страни - целеустремено, там където има ниско квалифицирани работни места, обществените действия, производството, обслужващ личен състав в хотели и заведения за хранене, даже в опазването на здравето - разяснява Надя Василева. - Надявам се да се промени този протекционизъм, който съществува на българския пазар – от една страна да се запазят работни места за по-младите с вероятност, спрямо опцията да се дадат на по-възрастните е безспорна отживялост и който разсъждава по този начин няма да реализира положителни резултати.

Протекционизъм има и в това, да се пазят и работни места за българи в сравнение с за имигранти. Да, само че българи няма.  На българския пазар липсват най-малко 250 хиляди души , които да се влеят, да балансират неналичието, с цел да може този пазар да работи добре. "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР