Изследване на здравните досиета на хиляди пациенти установило, че тези,

...
Изследване на здравните досиета на хиляди пациенти установило, че тези,
Коментари Харесай

Статините увеличават риска от диабет 2?

Изследване на здравните досиета на хиляди пациенти открило, че тези, на които е постановен статин, имат най-малко 2 пъти по-висок риск от развиване на диабет вид 2 спрямо тези, които не вземат тези медикаменти. При хората, вземали тези таблетки повече от 2 години, рискът от развиване на захарна болест се усилва над 3 пъти. Изследователите също открили, че потребителите на статини с 6,5% е по-вероятно да имат висока стойност на HbA1c (гликиран хемоглобин - обикновен кръвен тест за диабет, който прави оценка междинната кръвна захар за няколко месеца назад). Статините са клас медикаменти, които намаляват холестерола и кръвното и понижават риска от инфаркт и инсулт. Повече от 1/4 от възрастните ги употребяват, сочат данни на здравните управляващи на Съединени американски щати.
Проучването, оповестено в списание Diabetes Metabolism Research and Reviews, включва 4683 мъже и дами на междинна възраст 46 година, които не са имали диабет, само че били претенденти за статини поради риск от сърдечни болести. Все отново на към 16% от групата (755 души) са предписани статини в интервала на изследването от 2011 до 2014 година
И предходни проучвания допускат сходна връзка.
" Учените и клиницистите би трябвало да проучат по-задълбочено въздействието на статините върху човешкия метаболизъм и взаимоотношението сред липидния и въглехидратния метаболизъм ", споделя проф. Стивън Клинтън, член на раковия център в Охайо.
ДУМА напомня, че преди повече от 2 години проучвания допускаха, че статините понижават риска от гибел при рак (с 22% на белия дроб, с 47% на простатата). Други проучвания сложиха под въпрос изгодата от статини при хора с по-малък риск от инфаркт и инсулт и над 75 година без сърдечносъдови болести.
Проучване, в което са оценени 44 920 пациенти с деменция от Шведския указател на деменцията сред 2008-2015 година, откри, че употребяващите статини имат 22% по-малък риск от гибел спрямо останалите. Изследването бе показано на V конгрес на Европейската академия по неврология в Осло през юли т.г. Според откривателите при пациенти с васкуларна деменция - вторият най-често срещан вид деменция след заболяването на Алцхаймер, е следен с 29% по-нисък риск от смъртност.
Разпространението на деменцията нараства и визира 5% от популацията над 65 година и до 50% от хората до 90 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР