Изследване на учени от факултета по психология към университета в

...
Изследване на учени от факултета по психология към университета в
Коментари Харесай

Сънищата на мъжете и на жените са коренно различни

Изследване на учени от факултета по логика на психиката към университета в Монреал сподели, че мъжете и дамите имат радикално разнообразни сънища. Докато дамите сънуват романтика и случки, свързани с страсти, мъжките сънища са подчинени на експанзията. Те се борят с чудовища и надделяват съперници.

Друга съществена разлика е, че мъжете не разсъждават върху това, което са сънували, до момента в който дамите се пробват да схванат смисъла на сънищата си и употребяват съновници. Учените заключват, че представителките на нежния пол са доста по-предразположени към кошмари.

Учените са достигнали и до някои непредвидени изводи. Според проучването мъжете сънуват по-често за други мъже, в сравнение с за дами. В същото време дамите сънуват еднообразно постоянно за мъже и дами. Данните сочат, че 67 % от героите в мъжките фантазии са други мъже, до момента в който при дамите едвам 48 % от героите им са представители на техния пол.

Мъжете са склонни да мечтаят за нападателни срещи с други мъже (обикновено непознати), до момента в който дамите са склонни да мечтаят за взаимоотношения с другари и други близки хора, които се организират в позната конюнктура.

 Сън

Проучването е посочило, че даже в кошмарите си мъжете и дамите се разграничават. Мъжките кошмари съдържат тематики, свързани с бедствия, пожари, наводнения, война и даже за края на света. Жените, въпреки това, сънуват неприятни сънища, свързани с междуличностни спорове, боязън от изменничество, невярност, заболявания.

Една от аргументите за разликата в сънищата е, че мъжете и дамите са социализирани по друг метод. Според учените житейският опит дефинира и бъдещите сънища. Момчета са научени да бъдат по-агресивни, в сравнение с девойки, а девойките се учат да бъдат по-социални.

Все отново за приликите и разликите в сънуването нормално има доста по-голямо значение личността, нейните вътрешни характерности, равнища на интровертност или екстровертност, културна среда, система от вярвания и светоглед, в сравнение с пол, безапелационен е Пол Амплелиер, водещ на проучването.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР