Изследване на косатки в северната част на Тихия океан разкрива,

...
Изследване на косатки в северната част на Тихия океан разкрива,
Коментари Харесай

Майките косатки правят доживотна жертва за синовете си

Изследване на косатки в северната част на Тихия океан разкрива, че майките вършат " доживотна жертва " за своите синове, заяви Би Би Си. 

Авторите му от университета на Ексетър, Англия, са открили, че развъждането на мъжки образец доста понижава възможностите на женските косатки да се възпроизвеждат в бъдеще.

Енергията, от която те се нуждаят, с цел да изхранват синовете си, наподобява, че излага здравето им на риск. В резултат на това понижава способността им да се възпроизвеждат и да отглеждат други дребни.

" Майките жертват личните си храна и сила ", споделя професор Дарън Крофт от изследователския екип. 

Косатките остават тясно свързани със фамилиите през целия си живот. И до момента в който младите женски стават самостоятелни в зрелост, мъжките остават свързани с майките си и даже изискват дял от храната, която те улавят.

Професор Крофт разказва проучването като " нов взор върху комплицирания обществен и фамилен живот на тези удивителни животни ", написа Българска телеграфна агенция. Продължилото десетилетия изследване, оповестено в сп. " Кърънт байолъджи ", е част от продължаваща задача за схващане на фамилния живот на косатките.

Това е допустимо с помощта на Центъра за проучване на китовете (CWR), който наблюдава живота на популация от косатки повече от 40 години. Това дава опция на биолозите да учат няколко генерации, " разнищвайки " значимото обществено държание и фамилните връзки, които директно въздействат върху оцеляването на животните.

За задачите на актуалното проучване експертите са проучили живота на 40 женски косатки в интервала сред 1982 и 2021 година Изследователите са разкрили, че за всеки жив наследник вероятността майката да отгледа друго малко до едногодишна възраст понижава на половина.

Предишни проучвания са посочили, че синовете имат по-голям късмет да оцелеят, в случай че майка им е наоколо.

" Искахме да разберем дали тази помощ има своята цена и отговорът е " да ". Майките косатки заплащат висока цена във връзка с бъдещото си възпроизводство, с цел да запазят синовете си живи ", споделя доктор Майкъл Вайс от университета на Ексетър и Центъра за проучване на китовете.

Изследователите считат, че това евентуално е тип еволюционно " залагане ", обусловено от обстоятелството, че най-големите и най-възрастните мъжкари стават татковци на многочислено поколение.

" Ако майката успее да трансформира сина си в най-големия мъжага в популацията, тогава той е този, който ще стане татко на огромна част от идващото потомство ", изяснява специалистът. 

Може и да наподобява парадоксално, че сходни мощни и интелигентни животни остават подвластни от своите майки през целия си живот, само че на мъжките просто не им е належащо да търсят самостоятелност, тъй като майките им остават до тях.

" Ако майка ми приготвяше вечерята вместо мен всяка вечер, може би просто нямаше да се науча да си я върша самичък ", майтапи се професор Крофт.

Понастоящем популацията наброява единствено 73 косатки. Поради тази причина учените желаят да схванат всичко, което може да е от изгода при вземането на решения за опазването на тези морски бозайници.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР