Изследователски стартъп екип представи първата в света система за бързо

...
Изследователски стартъп екип представи първата в света система за бързо
Коментари Харесай

Тайвански учени разработиха система за бързо тестване за инсулт и сърдечно-съдови заболявания

Изследователски стартъп екип показа първата в света система за бързо тестване за инсулт и сърдечно-съдови болести, която може да даде резултат за пет минути.

Инсултът се подрежда измежду петте най-чести аргументи за гибел в Тайван и Съединени американски щати, отнемайки надлежно 12 000 и 140 000 живота всяка година.

Устройството прави 30-секунден видеоклип на врата на проучвания обект и го качва на заоблачен сървър за разбор – това съобщи Хсиао Хао-минг, професор от Националния тайвански университет.

В рамките на пет минути изследваното лице може да получи отчет с оценка на рисковете от приемане на стеноза на каротидната артерия и нуждата от посещаване на болнично заведение за по-подробен обзор.

Степента на стеноза въздейства върху динамичността на притока на кръв, чиито фини промени се отразяват посредством пулсации и могат да бъдат открити посредством разбора на придвижването.

Системата има над 500 клинични случая, резултатите от които са с акуратност 95 %.

Екипът е получил патенти за системата в Тайван и Съединени американски щати и е спечелил две национални награди за нововъведения в Тайван през 2016 година и 2019 година

Вместо да продава самата система, компанията възнамерява да разпространява потреблението ѝ в аптеките и здравните центрове, като цената на услугата ще е към 10% от цената на проучване за стеноза на каротидната артерия в лечебните заведения.

Компанията също по този начин ще търси съдействие със здравното министерство за поощряване на потреблението на системата и въвеждане на данните на потребителите в базата данни на Националната здравноосигурителна система.

Технологията може да се употребява и за създаване на други принадлежности за разкриване на аритмия, артериовенозна фистула и болест на Паркинсон.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР