Изследователите са открили, че разпадането на тъканите след смъртта може

...
Изследователите са открили, че разпадането на тъканите след смъртта може
Коментари Харесай

Учени успяха да спрат разпадането на органите и да възстановят клетъчните функции след смъртта на прасета

Изследователите са разкрили, че разпадането на тъканите след гибелта може да бъде спряно и клетъчните функционалности възобновени въз основа на ранни опити при свине, които в последна сметка могат да оказват помощ за увеличение на броя на трансплантируемите човешки органи.

Шестдесет минути след прекъсване на сърцето на анестезираните животни откривателите от Йейл съумяха да рестартират кръвообращението благодарение на профилирана машина и синтетична течност, пренасяща О2 и други съставни елементи, които предизвикват здравето на клетките и потискат възпалението.

Шест часа по-късно лекуването с по този начин наречената технология OrganEx е понижило или коригирало някои от уврежданията, като отичане на органи и стесняване на кръвоносните съдове, което нормално е резултат от липса на О2, когато сърдечният арест стопира притока на кръв.

Резултатите демонстрират, че когато сърцето спре, тялото „ не е толкоз мъртво, колкото предполагахме преди “, споделя Звонимир Врселя от Йейлския университет на брифинг за пресата. „ Успяхме да покажем, че можем да убедим клетките да не умират. “

Генетичният разбор на тъканите допуска, че процесите на молекулярно и клетъчно възобновяване са почнали, откакто кръвообращението е било възобновено, оповестиха откривателите в сряда в списание Nature.

В съпоставяне с обичайните средства за възобновяване на кръвообращението – екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO) – OrganEx „ съхранява целостта на тъканите, понижава клетъчната гибел и възвръща определени молекулярни и клетъчни процеси в голям брой жизненоважни органи “, пишат откривателите.

По време на целия опит няма доказателства за електрическа интензивност в мозъка на прасетата, споделиха откривателите.

Те се надяват, че OrganEx в последна сметка ще даде опция за по-голяма приложимост на органи, извлечени след прекъсване на поддържането на живота при донори с тежки, необратими мозъчни увреждания, като се предотврати увреждането, което настава, когато кръвта спре да циркулира. В момента тези органи се оправят по-зле след трансплантация от тези, получени от донори в мозъчна гибел, които остават на животоподдържащи апарати.

Това обаче може да е и години напред във времето.

Резултатът от изследването при прасета „ надалеч не споделя, че всички органи са възобновени до равнището на функционалност “, належащо за поддържане на живота, споделя Стивън Латъм от интердисциплинарния център по биоетика на Йейл.

Теоретично технологията може някой ден да се употребява за възобновяване на живота на някой, който преди малко е умрял. „ За да се направи това, ще са нужни доста повече опити “, споделя Латам. „ И би трябвало да помислите какво е положението, в което би било възобновено едно човешко създание. “

Използването при трансплантация на органи е доста по-близка, по-реалистична цел, споделя ученият. Всяко потребление на OrganEx като здравна терапия „ ще бъде доста надалеч напред “.

Оригиналът на тази публикация е оповестен на британски език в REUTERS.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР