Японски учени откриха, че микропластмасата присъства в облаците

...
Изследователи в Япония потвърдиха, че микропластмасата присъства в облаците, където
Коментари Харесай

Изследователи в Япония потвърдиха, че микропластмасата присъства в облаците, където вероятно влияе върху климата по начини, които все още не са напълно разбрани.

В проучване, публикувано в списание Environmental Chemistry Letters, японски учени изкачиха планината Фуджи и планината Ояма, за да съберат вода от мъглите, които покриват върховете, след което приложиха усъвършенствани техники за изображения към пробите, за да определят техните физични и химични свойства .

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Тихият убиец: Замърсяването на въздуха по-смъртоносно ли е, отколкото се страхуваше?Замърсяването на въздуха оказва влияние върху всеки етап от човешкия живот, сочи доклад Президентът на Индонезия има кашлица, замърсяването на въздуха може да е виновникътЗамърсяването на въздуха намалява продължителността на живота с пет години в Южна Азия: EPIC проучванекрай на списъка

Екипът идентифицира девет различни вида полимери и един вид каучук във въздушната микропластмаса, която варира по размер от 7,1 до 94,6 микрометра.

Всеки литър (0,26 галона) тествана облачна вода съдържа между 6,7 и 13,9 парчета пластмаса.

„Ако проблемът с „пластмасовото замърсяване на въздуха“ не бъде разгледан проактивно, изменението на климата и екологичните рискове може да станат реалност, причинявайки необратими и сериозни екологични щети в бъдеще“, водещият автор на изследването, Хироши Окочи от университета Васеда , предупреди в изявление в сряда.

Когато микропластмасата достигне горните слоеве на атмосферата и е изложена на ултравиолетова радиация от слънчева светлина, тя се разгражда, допринасяйки за парникови газове, каза Окочи.

Микропластмасите – които се дефинират като пластмасови частици под 5 милиметра, които идват от промишлени отпадъчни води, текстил, синтетични автомобилни гуми, продукти за лична хигиена и други източници – вече са открити в рибите, в арктическия морски лед и в снеговете на планините Пиренеи между Франция и Испания.


Въпреки това, механизмите на транспортирането им до такива разнообразни места остават неясни, като изследванията върху транспорта на микропластмаса във въздуха са ограничени.

„Доколкото ни е известно, това е първият доклад за микропластмаси във въздуха в облачна вода“, пишат авторите в статията си.

Университетът Васеда каза в изявление в сряда, че изследванията показват, че „микропластмасите се поглъщат или вдишват както от хора, така и от животни и са открити в множество органи като бял дроб, сърце, кръв, плацента и фекалии“.

„Десет милиона тона от тези пластмасови частици завършват в океана, освобождават се с океанските пръски и намират своя път в атмосферата. Това предполага, че микропластмасата може да се е превърнала в основен компонент на облаците, замърсявайки почти всичко, което ядем и пием чрез „пластмасов дъжд“, каза университетът при обявяването на новите резултати от изследването.

Появилите се доказателства свързват микропластмасата с редица въздействия върху здравето на сърцето и белите дробове, както и ракови заболявания, в допълнение към широко разпространената вреда за околната среда.


Източник: AFP, Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР