Изследователи създадоха роботи, съставени от живи клетки, които могат да

...
Изследователи създадоха роботи, съставени от живи клетки, които могат да
Коментари Харесай

Създадоха жив робот, който може да се саморазмножава

Изследователи сътвориха роботи, формирани от живи кафези, които могат да извършват задания и даже да се саморазмножават по метод, нетипичен за нито едно живо създание.

Тези така наречен ксеноботи, кръстени на африканската елементарна ноктеста жаба (Xenopus laevis), са в действителност синтетичните живи форми на живот, за които научихме още през 2020 година Те са основани от композиция от кожни кафези и кафези от мускулната тъкан на сърце, извлечени от ранните стадии на развиване на жабешки ембрион. Въпреки своя геном обаче не са жаби.

Проектирането на ксеноботи изисква потреблението на суперкомпютър и логаритъм, който на процедура може да провежда въпросните кафези в разнообразни конфигурации (донякъде като LEGO конструктор) и да симулира резултатите. А в този момент, както излиза наяве от новия теоретичен труд, оповестен в Proceedings of the National Academy of Science , тези ксеноботи могат и да се развъждат. Как? Посредством кинетична репликация. До момента тя е следена на молекулярно равнище, само че в никакъв случай в мащаби като този. Работата на откривателите демонстрира, че евентуалните държания на живите кафези са доста повече, в сравнение с сме предполагали до момента.

„ Хората си мислеха, че сме разкрили всички способи, по които формите на живот могат да се възпоизвеждат или репликират. Това обаче е нещо, което не сме следили до момента – споделя доктор Дъглас Блекистън, съавтор на новото изследване и откривател от Университета Тъфтс. Именно той асемблира ксенобота „ родител “.

„ Това са кафези от жаба, които се репликират по метод, който е радикално друг от метода, по който се случват нещата при жабите. Нито едно животно или растение, известно на науката, не се репликира по този метод “, добавя водещият създател на изследването доктор Сам Крийгман.

Версията на възпроизвеждащия се ксенобот умира относително бързо, откакто се е репликирал един път. Ето за какво екипът (с помощта на неестествен интелект) взема решение да сътвори по-издръжлива версия. След като прави милиард симулации, изкуственият разсъдък най-сетне доближава до работеща настройка.

„ Ние натоварихме суперкомпютъра в Университета на Върмонт със задачата да открие по какъв тъкмо метод би трябвало да се нагоди формата на първичния родител. След месеци работа изкуственият разсъдък съумя да измисли някои много странни дизайни, в това число версия, наподобяваща Pac-Man – споделя Крийгман. – Доста неинтуитивна е. Изглежда семпло, само че е нещо, което човешки инженер в никакъв случай не би измислил. Защо единствено една дребна уста? Защо не пет? Изпратихме резултатите до Дъг и той сътвори тези наставнически ксеноботи с формата на Pac-Man. Впоследствие въпросните родители построиха деца, децата – внуци, внуците – правнуци, а правнуците – праправнуци. “

Да, репликираща се биотехнология звучи леко притеснително, само че екипът акцентира, че тези ксеноботи са основани в лабораторни условия и могат доста елементарно да се унищожат при нужда.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР