Изследователи са забелязали фино изкривяване на тъканта на пространството в

...
Изследователи са забелязали фино изкривяване на тъканта на пространството в
Коментари Харесай

Революция във физиката: Може би е открит нов вид гравитационни вълни, които не са от черни дупки

Изследователи са забелязали тънко деформиране на тъканта на пространството вследствие на пагубен конфликт на две неутронни звезди. За първи път са регистрирани гравитационни талази от забележим, за разлика от черните дупки, източник. 

Детекторът LIGO е откривал до момента три гравитационни талази, всичките с един вид източник - конфликт на черни дупки. 

Сега оптичните телескопи - в това число галактическият телескоп " Хъбъл " - трескаво насочват своите лещи към вероятния източник на вълната - елипсоидна вселена на стотици милиони светлинни години от нас.

Откритието, за което съобщиха първи NewScientist преди часове, към този момент е единствено слух, въз основата на изпусната информация в Туитър. Но след 25 август, когато приключва наблюдателния проект на детектора LIGO, представителят на научния екип на LIGO Дейвид Шумейкър даде обещание обява " актуализация от най-високо равнище " и дефинира стадия като " трогателен ".

Гравитационните талази са следи от най-суровите събития в нашата Вселена, генерирани от плътни обекти като да вземем за пример черни дупки или неутронни звезди, които когато се сблъскат, отделят голяма сила. Два опита - LIGO в Съединени американски щати и в VIRGO в Европа - са предопределени за разкриване на микроскопични промени в пътя на лазерни лъчи, породени от прекосяването на гравитационни талази.

Откритието на гравитационните талази слага началото на нова гравитационно-вълнова астрономия. Ако античните хора следиха Вселената единствено във забележимата светлина, а през XX век се появиха радиотелескопите и детекторите на галактически лъчи, в този момент учените имат нов канал, който ще разреши да се узнае за Вселената доста повече като първото ехтене от Големия гърмеж. Това е и нов метод за разбиране на Вселената и проучване на галактическите катаклизми. За гравитационни талази няма трудности, те без никакъв проблем минават през всичко във Вселената, носейки информация за типа на процеса, който ги е породил.

Още информация за откритието може да намерите в публикацията в НаукаOFFNews.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР