Изследователи са разработили иновативна ваксина, която създава два вида имунитет

...
Изследователи са разработили иновативна ваксина, която създава два вида имунитет
Коментари Харесай

Нова пробивна ваксина предотвратява множествената склероза

Изследователи са създали новаторска ваксина, която основава два типа имунитет против вируса на Епщайн-Барр, който съвсем всеки има и е съществена причина за множествената склероза и някои типове рак. Този вирус нападна В-клетките на имунната система, които по-късно се придвижват до мозъка и предизвикват инфектиране и увреждане. Коварството му се състои в това, че може дълго време да се крие в организма и да се прояви единствено когато имунната система е отслабена.

Член на фамилията на херпесните вируси, вирусът на Епщайн-Барр (EBV) се среща при 95% от популацията. Повечето от хората се заразяват в детска възраст, след което вирусът е инертен. Но заразяването по време на юношеството или ранната зрелост може да аргументи инфекциозна мононуклеоза, която се смята за главен рисков фактор за множествената склероза и други болести. Освен това VEB е обвързван с разнообразни типове лимфоми и рак на носоглътката.

След като изследване, оповестено предходната година, сподели, че рискът от развиване на множествена склероза се усилва 32 пъти след заразяване с VEB, откриватели от Института за медицински проучвания QIMR Berghofer започнаха да създават ваксина против вируса.

Вече е известно, че авансово формираните антитела, създавани от В-лимфоцитите, защищават организма от остри вирусни инфекции (хуморален имунитет). Но проучванията демонстрираха, че ефикасното дълготрайно ограничение на инфекцията зависи и от клетъчния имунитет, който се обезпечава от цитотоксичните Т-лимфоцити, виновни за унищожаването на инфектираните с вируса кафези. Затова откривателите са създали ваксина, която целеустремено задейства и двата съставния елемент на имунната система.

Другите проучвания в региона на имунизациите са съсредоточени върху основаването на антитела, които блокират вируса и предотвратяват заразяването на имунните В кафези по време на първичната остра зараза. Вирусът на Епщайн-Барр обаче се крие в В-клетките и ги употребява, с цел да се развъжда и популяризира, изключително когато имунитетът е отслабен. Те са самобитни заводи за произвеждане на вируси. Ето за какво, с цел да се управлява инфекцията, са нужни цитотоксични Т-лимфоцити, които откриват и унищожават инфектираните В-клетки.

По време на тестванията на имунизацията учените са инжектирали имунизацията в лимфните възли на мишки, където се инициира имунният отговор. Препаратът провокира мощен хуморален и клетъчен имунитет по време на първичната и латентната зараза, който се резервира повече от седем месеца. Индуцираният от имунизацията имунен отговор също по този начин отстрани или доста забавя растежа на VEB-позитивните лимфомни туморни кафези в лабораторните модели.

Учените настояват, че тяхната ваксина би могла да обезпечи имунитет против VEB и надлежно против болесттите, до които той води – множествена склероза и рак. Предстои имунизацията да бъде тествана върху хора.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР