Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази

...
Изследователи от Вирджиния разработват универсална ваксина, която може да предпази
Коментари Харесай

Учени разработват универсална ваксина за COVID-19, струваща само 1 долар

Изследователи от Вирджиния създават универсална ваксина, която може да защищити от съществуващи и бъдещи варианти и която демонстрира обещаващи резултати при тестване върху животни. Още по-обнадеждаващото е,че процесът на основаване на тази формула може да направи производството на толкоз на ниска цена, че да коства не повече от 1 $ на доза, написа БГНЕС.
Д-р Стивън Зейхнер от UVA Health и доктор Сян-Джин Мен от Virginia Tech сполучливо са тествали имунизацията си върху свине. Според екипа препаратът предотвратява разболяването на свинете от свинския епидемиологичен вирус на диария - свинската версия на ковид.
 Имунолог: Няма доказателства какво се случва при смесването на разнообразни ваксини Имунолог: Няма доказателства какво се случва при смесването на разнообразни ваксини
„ Не мисля, че е минало времето на векторните ваксини, те са основани по одобрена технология. “ Това сподели в изявление за БНР...
Изследователите са употребявали новаторски развой за лекуването, което съгласно Зейхнер отваря вратата за основаване на универсална ваксина против Коронавирус. Такова лекарство би могло да спре варианти, виновни за тази пандемия, предходни огнища на вируса като ТОРС и даже варианти, причиняващи елементарна простуда.
Учените от Вирджиния прибавят, че тяхната ваксина предлага и няколко преимущества, които попречват настоящето разпространяване в международен мащаб. Най-важното е, че новото лекарство ще бъде по-лесно за запазване и превозване до отдалечени региони на света. Според откривателите то може да се създава и в всеобщи количества, като се употребяват съществуващите уреди за произвеждане на ваксини. Това, което прави това евентуално лекарство толкоз неповторимо, изяснява Зейхнер, е тяхната нова платформа, измислена за бързо създаване на ваксини.
" Нашата нова платформа предлага нов метод за бързо произвеждане на ваксини на доста ниска цена, които могат да бъдат създадени в съществуващите уреди по целия свят, което би трябвало да бъде изключително потребно за реакция на пандемия “, споделя откривателят на UVA в университетско известие.
Новата платформа на Зейхнер синтезира ДНК, която насочва тялото да създава част от вируса. Оттам нататък вирусната част може да инструктира имунната система по какъв начин да реагира по-добре на вирусните кафези. ДНК се вмъква в друга дребна група ДНК, плазмиди, които са способни да се развъждат вътре в бактериите. След това плазмидът навлиза в бактериите, като ги насочва да разпрострат протеини по повърхността си. По време на този опит учените разчитат на бактериите ешерихия коли.
 Преболедувалите COVID-19 може да не се нуждаят от втора доза ваксина Преболедувалите COVID-19 може да не се нуждаят от втора доза ваксина
Ако към този момент сте се възстановили от зараза с COVID-19, може да не се нуждаете от втора доза ваксина. Това оповестява " Стъди Файндс “,...
За да основат този вид ваксина, учените отглеждат тези бактерии във ферментатор. Устройството е доста сходно на нормалните машини, които пивоварите употребяват. След като процесът завърши обаче, откривателите убиват тези бактерии с ниска централизация на формалин. " Тези пълноклетъчни ваксини сега са необятно употребявани за отбрана против смъртоносни болести като холера и коклюш. Фабриките в доста страни с ниски до междинни приходи по света вършат стотици милиони дози от тези ваксини годишно за $1 на доза или по-малко “, изяснява Зейхнер. " Възможно е тези заводи да бъдат приспособени да създават тази нова ваксина. Тъй като технологията е доста сходна, цената също би трябвало да бъде сходна ", прибавя той.
Изследването отбелязва, че този развой е освен на ниска цена, само че и доста бърз. Целият развой, от идентифицирането на задачата на имунизацията, до основаването на бактерии, лишава сред две и три седмици. Екипът е основал две ваксини, едната за отбрана против Коронавирус, а другата за битка с PEDV. Въпреки че и двете заболявания са коронавирусни, учените ги считат за " далечни родственици “.
При свине с PEDV болестта предизвиква диария, повръщане и висока температура. Това докара до голяма тежест за свиневъдите по целия свят, откакто за първи път се появи измежду прасета в Съединени американски щати. Към днешна дата вирусът е умъртвил близо 10% от популацията на прасета в Америка. Изследователите споделят, че проучването на PEDV разрешава да се разбере по какъв начин имунизациите работят против ковид в гостоприемника - в този случай прасетата. Друга изгода от потреблението на свине е, че те са с физиология и имунология, сходни на хората. Освен приматите, те евентуално са най-близкият скотски модел до хората, с който разполагат откривателите.
Резултатите разкриват, че и двете ваксини за SARS-CoV-2 и PEDV са предпазили прасетата от развиване на признаци на PEDV. Въпреки че имунизациите не предотвратяват коронавирусна зараза, те въпреки всичко защищават животните от тежко заболяване. Изглежда, че двете ваксини приготвят тялото за по-силна битка против разнообразни варианти на ковид.
 Лекар: Първите ваксини на бебето би трябвало да се отсрочат, в случай че майката е с дейна Коронавирус зараза Лекар: Първите ваксини на бебето би трябвало да се отсрочат, в случай че майката е с дейна Коронавирус зараза
Случаите на затруднения при бременни дами, а и при дребни деца и бебета, наранени от COVID-19, са причина за от ден на ден въпроси. За да б...
Екипът на Вирджиния подозира, че в случай че и двете им ваксини пазят прасетата против PEDV, тогава тяхната ваксина против SARS-CoV-2 евентуално ще направи същото против COVID-19 при хората. За да потвърдят това обаче, учените ще би трябвало да придвижат своите опити върху човешки опити. След това те ще се нуждаят от утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите за необятно потребление. Но създателите на проучването споделят, че са удовлетворени от първичните си открития, които скоро могат да доведат до универсална ваксина против Коронавирус.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР