Изследователи от университетите в Стокхолм и Упсала откриха нови доказателства

...
Изследователи от университетите в Стокхолм и Упсала откриха нови доказателства
Коментари Харесай

Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

Изследователи от университетите в Стокхолм и Упсала откриха нови доказателства въз основата на ДНК, че именитите дами войни при викингите са съществували действително. Откритието е скъпо исторически, антропологически и от обществена позиция, тъй като демонстрира, че воюването не е било единствено мъжка работа при викингите.

Останки изкопани през 80-те години на 19 век, на боец с въоръжение се оказват на жена, съгласно актуалните ДНК проучвания. Първоначално се е смятало, че костите принадлежат на мъж, само че с нова ДНК технология се потвърждава, че те са от жена, което просто удостоверява истинността на сагите на викингите.

За да се получи цялостната картина, са си сътрудничили  археолози и генетици при новото проучване на гробницата с останките на воина. Извлечена е ДНК от скелета, като се потвърждава, че воинът не е имал У хромозома, а две Х хромозоми. Номадският живот на дамата боец се потвърждава посредством изотопен разбор, допълващ към този момент известните обстоятелства за историците от организацията на военните общества  в Северна Европа през 8,9 и 10 век.

„ Това е първото генетично доказателство, потвърждаващо съществуването на воини дами при викингите “, споделя професорът от университета Упсала, Матиас  Якобсон.

В гробницата на дамата боец са открити и игрални фигурки с дъска, което демонстрира, че тя е била офицер, работеща за избиране на тактиката и тактиката за борбите.

Новите технологии за проучване на артефакти и остатъци от хора, дават опция за по-задълбочено изследване на човешкото общество в разнообразни исторически столетия. Писмени свидетелства за съществуването на дами воини при викингите има, само че в този момент това е първото научно доказателство за тяхното действително битие.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР