Изследователи от университета в Тел Авив доказаха, че новият коронавирус,

...
Изследователи от университета в Тел Авив доказаха, че новият коронавирус,
Коментари Харесай

Как да убием COVID-19 за 30 секунди

Изследователи от университета в Тел Авив потвърдиха, че новият ковид, SARS-CoV-2, може да бъде погубен дейно и бързо, като се употребяват ултравиолетови (UV) диоди, излъчващи светлина (UV-светодиоди) на избрани честоти, заяви Jerusalem Post, представен от " Дарик ".

„ Открихме, че е доста елементарно да убием ковид благодарение на LED крушки, които излъчват ултравиолетова светлина “, споделя проф. Хадас Мамане, началник на Програмата за екологично инженерство в Училището по машиностроене на университета в Тел Авив, която управлява изследването дружно със своите сътрудници проф. Йорам Герчман и доктор Мичал Манделбойм. Тя сподели, че UV-LED крушките изискват по-малко от половин минута, с цел да унищожат повече от 99,9% от коронавирусите.

Изследването е първото по рода си в света. Статия за него беше оповестена по-рано този месец в Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. Jerusalem Post доста пъти е писал за Мамане. Тя показа това лято на изследователската конференция на института „ Борис Минтс 2020 “ за присъединяване си в построяването на 30-метрова „ зелена стена “ в университета, която има за цел да сътвори устойчива екосистема за боклуци, сила и вода. Стената е предопределена също по този начин да работи като жива лаборатория за разбор на потреблението на „ сивата вода” (отпадъчни води, генерирани от умивалници, душове, бани и перални машини) при попиване на въглероден диоксид, както и резултатите върху преноса на топлота и генерирането на сила в границите на остарялата здания, които са преобладаващи в градовете.

В началото на коронавирусната рецесия нейният проучвателен екип създаде израелско, на ниска цена, децентрализирано, незамърсяващо средство за произвеждане на етанол - и по този метод дезинфектант за ръце на алкохолна основа - от растителни боклуци, плява и остатъчни хартиени нишки. Светодиодите се оферират в необятен диапазон от дължини на вълните, известни като A, B и C, изясни Maмане. UV-A има дължина на вълната в диапазона от 315 нанометра (nm) до 400 nm. UV-B, прочут също като междинна вълна, има дължина на вълната 280-315 nm, UV-C има дължина на вълната 200-280 nm. UV-A се излъчва от слънцето (и изкуствени източници като солариумите) и е по-слаб от UV-B и C. Той има някои изгоди за индивида, като основаването на витамин D, само че също по този начин предизвиква слънчеви изгаряния и, в някои случаи, рак на кожата. UV-B и UV-C радиацията съвсем в никакъв случай не доближава естествено до хората, защото тези лъчи се всмукват от озоновия пласт на земята.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР