Изследователи от университета в Бирмингам представиха ново диагностично устройство, което

...
Изследователи от университета в Бирмингам представиха ново диагностично устройство, което
Коментари Харесай

Преносимо лазерно устройство осигурява бърза диагностика на мозъчни травми

Изследователи от университета в Бирмингам показаха ново диагностично устройство, което употребява безвреден лазер за разкриване на мозъчни увреждания. Технологията, която включва система за Раманова спектроскопия, сканира задната част на окото, откривайки биомаркерите на вероятно травматично мозъчно увреждане. Тази неинвазивна и бърза техника може да се употребява на всички места, да вземем за пример на мястото на пътнотранспортно произшествие. Това е значимо, защото жизненоважните решения за лекуване би трябвало да се вземат в първия час след пострадването. Планира се технологията да бъде приспособена в портативно устройство, което да се употребява през този сериозен интервал.

Съществува незабавна нужда от нови технологии за по-бързо диагностициране на мозъчните контузии (МТ), които са главната причина за гибел. Мозъчната контузия може да бъде резултат от неочакван удар или разтърсване на главата, което води до леки и тежки мозъчни увреждания. Жизнено значими решения за лекуването би трябвало да се вземат в първия час след пострадването. Но сегашната диагноза разчита на наблюдаване от екипите на спешна помощ и на ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография в болница, която може да е надалеч.

Изследователи от Бирмингам са проектирали и създали ново диагностично портативно устройство за оценка на пациентите незабавно след пострадването им. То е бързо, тъкмо и неинвазивно и не предизвиква спомагателен дискомфорт. Разработката може да даде информация за тежестта на пострадването и е подобаваща за потребление на всички места – на пътя, на бойното поле или на спортни събития.

Устройството се състои от лазерен уред с маркировка CE клас 1, който е безвреден за очите, и система за Раманова спектроскопия, която употребява светлината за установяване на биохимичните и структурните характерности на молекулите посредством анализиране на тяхното разпръскване на светлината. То сканира задната част на окото, където се намира зрителният нерв. Тъй като зрителният нерв е тясно обвързван с мозъка, той придвижва същата биологична информация под формата на протеинови и липидни биомаркери. Тези биомаркери съществуват в доста строго контролирано равновесие, което значи, че даже най-малките промени могат да имат съществени последствия за здравето на мозъка. ПМТ провокира промени в тези биомаркери, които могат да бъдат регистрирани.

Предишни изследвания акцентират точността на тази технология при откриването на промени в мозъчните и очните тъкани на животни с друга степен на мозъчно увреждане, даже и най-малките. В новото изследване в детайли се разказват стадиите на създаване, произвеждане и оптимизация на прототипа за доказване на концепцията, както и потреблението му за разбор на биохимичните отпечатъци от мозъчни увреждания върху зрителния нерв. Целта е да се дефинира жизнеспособността на този метод за предварителна диагностика на травматичните мозъчни увреждания на мястото на случая.

Изследователите са конструирали модел на око, с цел да ревизират местоположението и способността на устройството да се концентрира върху задната част на окото. Те са употребявали животинска тъкан, с цел да дефинират дали системата може да разграничи положения със и без мозъчна контузия. Учените употребяват и изкуствен интелект, с цел да могат бързо да класифицират травматичното увреждане на мозъка. Устройството към този момент е готово за спомагателни проучвания, в това число тестване на приложимостта му в клиничната процедура, оценка на успеваемостта му и изследване на това до каква степен е комфортно за пациентите.

Изследователите чакат диагностичното устройство да бъде създадено в във тип на дребен портативен апарат, подобаващ за потребление в здравните заведения. То ще може бързо да дефинира дали е настъпило мозъчно увреждане и да го категоризира като леко, умерено или тежко, което ще разреши навреме да се извърши триажиране.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР