Изследователи от университета в Базел са установили как редовната консумация

...
Изследователи от университета в Базел са установили как редовната консумация
Коментари Харесай

Кофеинът променя мозъка

Изследователи от университета в Базел са открили по какъв начин постоянната консумация на кофеин въздейства върху сивото вещество на мозъка. Резултатите от опитите са оповестени в списание Cerebral Cortex.
В изследването взе участие група от двадесет младежи, които постоянно пият кафе. Експериментът бил разграничен на два десетдневни стадия. В първия интервал те взимали хапчета с кофеин; през втория - хапчета с плацебо. В края на всеки период от време учените изследвали размера на сивото вещество на доброволците и качеството на съня им.
Според получените данни дълбочината на съня на участниците е идентична, без значение дали са приемали кофеин или капсули с плацебо. Изследователите обаче откриват забележителна разлика в размера на сивото вещество: той е по-висок при тези, които не одобряват кофеин.
Разликата е изключително забележима в десния медиален темпорален лоб, в това число хипокампуса, мозъчната област, виновна за консолидирането на паметта.
"Резултатите от изследването не демонстрират негативен резултат на кофеина върху мозъка. Но е ясно, че когато се употребява всекидневно, той въздейства върху когнитивните функционалности ", сподели професор Каролин Райхeрт от Базелския университет.
В последна сметка специалистите стигнали до заключението, че след 10 дни самоограничение от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възвръща.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР