Изследователи от университета Тохоку (Япония) са разработили метод за анализ

...
Изследователи от университета Тохоку (Япония) са разработили метод за анализ
Коментари Харесай

Измислиха проверка на двигателя на колата без сложни тестове и апаратура

Изследователи от университета Тохоку (Япония) са създали способ за разбор за прогнозиране на степента на изхабяване на мотора, като на тази база се прави и оценка. Японците настояват, че техният разбор е без аналог в света.

Буталните мотори употребяват възвратно-постъпателно придвижване за превръщане на силата от горенето. Най-сериозните повреди в такива мотори пораждат, когато няма маслен филм върху повърхностите. Това води до нараснало търкане на частите и бързо изхабяване.

Буталата, цилиндрите, биелите и другите елементи от вътрешността на един мотор с вътрешно горене се нуждаят от непрекъснато смазване, до момента в който са в придвижване. Но с цел да се ревизира успеваемостта на смазването и да се дефинира степента на изхабяване, са нужни дълготрайни и скъпи проби. Прогнозирането и изчисляването на износването без проби до този миг се смяташе за невероятно.

 Измислиха инспекция на мотора на колата без комплицирани проби и инсталация

Но група учени от Института по динамичност на флуидите на университета Тохоку, ръководена от професор Джун Ишимото и Honda Motor Co., Ltd. създадоха специфичен способ за многофазов разбор.

Те освен моделират и предвиждат трибологичните свойства (клон на физиката за контактното взаимоотношение на твърдите тела по време на тяхното релативно движение), само че също по този начин дефинират степента на дъгообразна дисторция на буталния щифт като причина за блокиране на мотовилката.

„ С този способ за прогнозиране ще бъде по-лесно да се предотвратят ненужни повреди в автомобилните мотори “, споделя Ишимото, само че все още не разкрива детайлности за откритието си.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР