Изследователи от университета на Ювяскюля, Финландия, са разработили невронна мрежа,

...
Изследователи от университета на Ювяскюля, Финландия, са разработили невронна мрежа,
Коментари Харесай

Изкуствен интелект диагностицира ранна форма на остеоартрит по рентгенови снимки

Изследователи от университета на Ювяскюля, Финландия, са създали невронна мрежа, основана на изкуствен интелект, за ранно разкриване на остеоартрит на коляното по рентгенови фотоси, написа сп. Diagnostics.

Проучването демонстрира, че диагнозата на лекаря и на изкуствения разсъдък съответствува в 87 % от случаите, което съгласно създателите е обещаващ резултат. 

Опитните експерти могат да разпознаят ранните признаци на остеоартрит на коляното на рентгенови фотоси, само че това изисква старания и време. Изкуственият разсъдък е в положение да ги открива доста по-бързо, като по този метод снема част от тежестта, падаща върху лекарите.

За създаването на модела на изкуствения разсъдък са употребявани към 700 рентгенови фотоси, след което той е валидиран благодарение на към 200 рентгенови фотоси. 

" Целта ни беше да научим изкуствения разсъдък да разпознава ранни признаци на остеоартрит на рентгенови фотоси. Нещо, което опитните лекари могат да разграничат образно по изображението, само че не могат да създадат автоматизирано ", изяснява откривателят Анри Патрон, виновен за създаването на метода.

Рентгенологичното проучване е главният способ за диагностициране на остеоартрит на коляното. Ранното разкриване може да спести на пациента ненужни прегледи, лекуване и интервенция за промяна на колянната става.

Остеоартритът е най-разпространеното ставно заболяване в света. Само във Финландия, където е направено проучването, с него са свързани до 600 000 визити при доктор годишно. Смята се, че това коства на финландската стопанска система един милиард евро на година.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР