Изследователи от Технологичния институт в Джорджия успешно са създали първия

...
Изследователи от Технологичния институт в Джорджия успешно са създали първия
Коментари Харесай

Изследователи разработиха първия по рода си функционален графенов полупроводник

Изследователи от Технологичния институт в Джорджия сполучливо са основали първия в света функционален полупроводник, употребявайки графен...

Емил Василев преди 9 секунди 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиСветослав Димитров - 16:00 | 02.01.2024

Xiaomi разгласява впечатляващо видео, демонстриращо опциите на Xiaomi SU7

IT НовиниЕмил Василев - 14:19 | 02.01.2024

Китай и Русия настояват, че са тествали сполучливо предпазена от хакерски офанзиви квантова информационна връзка

IT НовиниДаниел Десподов - 10:58 | 03.01.2024

Южнокорейският термоядрен реактор KSTAR съумя да нагрее плазмата до 100 милиона градуса по Целзий

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

През 21-ви век стремежът е да се създават електронни устройства, които са по едно и също време по-малки и по-бързи, без значение дали става въпрос за приложения в медицинския бранш или в роботиката. Специалистите работят интензивно върху производството на усъвършенствани материали за актуалните електронни устройства, с цел да отговорят на това възходящо търсене.

Сега забележителен стадий в това начинание е реализиран от екип откриватели от Технологичния институт в Джорджия, които сполучливо са основали първия в света функционален полупроводник, употребявайки графен. Интересно е, че тази новосъздадена технология може да се употребява за рационализиране на квантовите калкулации.

Графенът – евентуален сурогат на силиция

Графенът е двуизмерна конструкция, сходна на пчелна пита, формирана от един пласт въглеродни атоми, проведени в хексагонална решетка. Графенът е прочут с изключителните си качества, в това число мощна електропроводимост, механична издръжливост и еластичност.

„ Това е извънредно здрав материал, който може да понесе доста огромни токове и да го направи, без да се нагрява и да се разпада. “

казва де Хеер

Полупроводниците са материали, които демонстрират електрическа проводимост при избрани условия. Това изобретение е от огромно значение за електронната промишленост, като се има поради, че необятно употребяваният материал силиций е покрай границите на опциите си в изискванията на нараснало търсене на по-бърза обработка и по-малки електронни устройства.

Графеновият полупроводник на Техническия университет в Джорджия има капацитета да се трансформира в жизнерадостен сурогат на силиция през идващите години. Според известието за пресата полупроводникът е съчетаем с „ стандартните способи за обработка на микроелектрониката “.

„ Разполагаме с извънредно здрав графенов полупроводник с 10 пъти по-голяма пъргавина от силиция, който също по този начин има неповторими свойства, недостъпни за силиция. “

допълни де Хеер

Разработване на материала

Де Хеер и сътрудниците му постигнали това, като изобретили способ за развъждане на графен върху пластини от силициев карбид благодарение на профилирани пещи.

В резултат на това се образува епитаксиален графен – индивидуален пласт, прилепващ към кристалната повърхнина на силициевия карбид. След продължителни проби откривателите потвърдиха, че епитаксиалният графен се свързва химически със силициевия карбид, демонстрирайки полупроводникови характерности.

Учените употребявали и техника, наречена допинг, с цел да тестват проводимостта на материала. Експериментите им разкриват, че този нов графенов полупроводник има 10 пъти по-голяма пъргавина от силиция.

Постигането на този пробив обаче бил предизвикателство – екипът се сблъскал с съществена спънка в проучванията на графена – неналичието на „ лентова пролука “. Тази сериозна електронна характерност е от значително значение за ефикасното включване и изключване на полупроводниците и е главен аспект на електронните характерности.

До преди тази разработка графенът нямаше лентова пролука. Това достижение бележи смяна на парадигмата в региона на електрониката, проправяйки пътя за нова епоха на технологии, употребяващи невероятните благоприятни условия на графена.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР