Изследователи от Sinai Health и Университета в Торонто разработиха технология,

...
Изследователи от Sinai Health и Университета в Торонто разработиха технология,
Коментари Харесай

Създадоха революционни донорски клетки, които не се отхвърлят от организма

Изследователи от Sinai Health и Университета в Торонто създадоха технология, която един ден може да отстрани потребността от имуносупресори при пациенти с трансплантация. Имунната система постоянно разпознава трансплантираните кафези като непознати и стартира офанзива. Поради това тя би трябвало да бъде потискана с медикаменти, чиято продължителна приложимост води до съществени здравословни проблеми. Чрез генетично модифициране на донорските кафези откривателите сътвориха транспланти, които оцеляха дълго време при лабораторни мишки, без да е належащо имунно угнетяване. Подобна тактика би могла да се приложи и при хората, което ще направи трансплантацията неведнъж по-безопасна и налична.

Имунното отменяне е сериозен проблем при лечението с донорски кафези. По време на този развой имунната система на реципиента разпознава трансплантираните кафези като непознати и стартира офанзива, която води до отменяне. Поради това пациентите с трансплантация и клетъчна терапия би трябвало да одобряват имуносупресори, от време на време до края на живота си, с цел да предотвратят отхвърлянето на трансплантацията от техния организъм. Продължителната приложимост на тези медикаменти води до съществени здравословни проблеми, в това число повтарящи се инфекции и нараснал риск от рак. Учените изследват разнообразни решения, като да вземем за пример основаване на лечебни кафези от личните кафези на пациента или капсулиране на донорските кафези в неорганичен материал за отбрана. Но тези способи се сблъскват с проблеми – висока цена, дълго време за подготовка и имунна реакция към непознатото тяло.

В новото изследване учените са избрали осем основни гена, свързани с имунната функционалност – Pdl1, Cd200, Cd47, H2-M3, Fasl, Serpinb9, CCl21 и Mfge8. Тези гени контролират метода, по който имунната система реагира на закани, в това число на непознатите кафези. Тяхното наложително свръхекспресиране в ембрионални стволови кафези на мишки не разрешава на имунната система да ги разпознае като непознати. Модификацията дейно основава имунна обвивка към клетките, откакто те са инжектирани под кожата на генетично несъвместими гостоприемници. Получени са маскирани донорски кафези.

Обикновено немаскираните кафези се отхвърлят в границите на 10 дни след трансплантацията. При опита обаче скритите от имунната система кафези се запазили повече от девет месеца – доста по-дълго, като се има поради, че мишките нормално живеят към две години. Това е доста достижение, защото никой до момента не е успявал да резервира донорски кафези за толкоз дълъг интервал от време без отменяне при изцяло функционална имунна система.

Друго значимо изобретение е, че немодифицираните кафези могат да избегнат отменяне, когато се вкарват в тъкан, основана от скрити донорски кафези под повърхността на кожата. Този предпазен резултат се разгръща върху клетките от разнообразни типове, както се удостоверява от опитите, при които човешките кафези оцеляват в тъканта на мишки. Това може да бъде потребно за трансплантации сред разнообразни типове. Например откривателите изследват опцията за потребление на свински органи като донорски, защото техните органи са сходни на човешките по мярка и функционалности.

Учените са избрали осем имуномодулиращи гена, които са сходни на човешките, и са ги употребявали за модифициране на клетките. След това те отглеждат тези модифицирани кафези дружно с човешки имунни кафези. Резултатите демонстрират, че маскираните кафези са в положение да избегнат унищожаването от имунната система, за разлика от немодифицираните кафези. Това изобретение удостоверява, че маскирането на клетките може да бъде дейно и при хората.

Използването на маскирани кафези може да се употребява за лекуване на болести като диабет, възрастова недъгавост на жълтите петна, артрит, хронична болежка и белодробни болести.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР