Изследователи от Националния университет за наука и технологии MISiS, заедно

...
Изследователи от Националния университет за наука и технологии MISiS, заедно
Коментари Харесай

Ето как бързо можете да се излекувате от всяка травма

Изследователи от Националния университет за просвета и технологии " MISiS ", дружно с други съветски учени, са съумели да придадат на титанова сплав антибактериални свойства; в този момент тя се трансформира в един от основните материали, употребявани в актуалната хирургия.

Учените, виновни за основаването, настояват, че имплантите, обработени по новия способ, видимо ще ускорят и улеснят възобновяване при контузии. Тяхното проучване е оповестено в „ Colloids and Surfaces B: Biointerfaces “, интернационално списание, отдадено на фундаментални и приложни проучвания на колоидни и междуфазови феномени.

Днес в множеството страни продължителността на живота се усилва, което води до увеличение на броя на костните контузии измежду възрастните хора. Механичните свойства на костите и способността им да се заздравяват доста се утежняват с възрастта, заради което сходни пострадвания изискват деликатно и дълготрайно лекуване. Тези фактори основават търсене на нови материали за импланти, които форсират и улесняват рехабилитацията, настояват учените от " MISiS ".

Според тях потреблението на импланти, направени от немодифицирани метали и сплави, може да докара до затруднения, като най-често срещаното е инфектиране в резултат на бактериални инфекции, което може да наложи повторна хирургическа интервенция. Материалите, способни да потискат бактериалната интензивност, биха създали вътрешната протетична хирургия по-безопасна и надеждна.

Учените са създали способ за основаване на антибактериално покритие за една от най-обещаващите титанови сплави - Ti-Zr-Nb. Експериментите демонстрират, че покриването на повърхността на импланта по новия способ изцяло потиска растежа на бактериите E. coli.

" Ние вършим повърхността на сплавта по-пореста на дълбочина 100-120 нанометра, което разрешава отмерено систематизиране на наночастиците освен по повърхността, само че и в дълбочината на порите. Дори при ниски дози на изходящото сребро, към 0,037 mg/l, които са изцяло безвредни за организма, успяхме да реализираме превъзходна антибактериална интензивност ", споделя Антон Конопатски, съавтор на изследователския труд и старши откривател в лабораторията за неорганични наноматериали " MISiS ".

Сребърните йони нанасят " удар " на бактериите, изясняват създателите на метода. Наночастиците, които ги излъчват, са синтезирани от учените по химичен път в разтвори на комплицирани алкохоли, като са постигнали размер от едвам към 10 нанометра. Учените обясниха, че среброто се отсрочва в порите на материала на дълбочина до 60 нанометра, което доста усилва трайността и антимикробната успеваемост на покритието.
Ако имате тази болест - не яжте ябълки
Ябълките са рискови за хора със стомашно-чревни болести, гастрит и язва на стомаха или червата. Това съобщи диетологът Олга Кораблева...

Според учените порьозността на повърхността обезпечава спомагателен фактор за угнетяване на бактериите - тя разрешава на микроорганизмите да влязат в контакт със среброто по-плътно и отмерено.

Въпреки че занапред следва да бъдат извършени проби върху множеството типове бактерии, основателите са уверени, че новото покритие ще бъде също толкоз дейно против всеки микроорганизъм, колкото и против E. coli.

Работата е осъществена с присъединяване на учени от Руския народен проучвателен медицински университет " Пирогов " и Московския държавен университет " Ломоносов ".

В бъдеще научният екип има намерение да създаде нови покрития като част от оферти метод, което ще понижи дозата на антибиотиците, употребявани по време на интервенция, и интервала на възобновяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР