Изследователи от Демократична република Конго и Руанда наблюдават живота на

...
Изследователи от Демократична република Конго и Руанда наблюдават живота на
Коментари Харесай

Учените са убедени, че горилите имат ритуали на скръбта за мъртвите

Изследователи от Демократична република Конго и Руанда следят живота на планинските горили в Националния парк на вулканите в Руанда, и виждат по какъв начин се усещат към мъртвите си родственици.Смята се, че хората са неповторими в това, че имат специфични ритуали на тъга за мъртвите. Сега обаче, учените са уверени, че това не е по този начин и, че горилите също имат нещо сходно.Един от мъртвите е 35-годишният Тит – преобладаващият мъжки, а другият – 38-годишна господстваща женска, на име Тук.Първото умозаключение на учените е, че във връзка с умрелите, държанието на горилите от близкия кръг на мъртвите и горилите от прилежащата група са разнообразни. Първата скърби доста по-силно и по-дълго.

 c1 1 - Учените са уверени, че горилите имат ритуали на скръбта за мъртвите
Втората забавна специфичност е, че ритуалите на скръбта за Тит и Тук са съвсем идентични.И в двата случая, групата горили седят тъкмо до натрупа и го гледат, по-късно го душат, допират, опитат се да се грижат за козината на мъртвеца и я облизват.Постепенно горилите напущат труповете и единствено най-близките остават наоколо до телата. Те седят най-дълго до тялото. И по този начин, един от младите мъжки, който се сприятелил с Тит, малко преди гибелта му, прекарва идващите два дни до тялото на Тит и даже спал до него.
В различен случай, един млад мъжки, на име Сегазира, наследник на Тук, се е погрижил за козината на мъртвата си майка, а по-късно, даже се е опитал да смуче от гърдата й, макар, че от дълго време се храни с твърда храна.Според учените, това държание демонстрира доста мощно отчаяние, с изключение на, че грижата за тялото може да подтиква производството на хормона окситоцин. Окситоцинът се назовава още “хормон на любовта ”, защото основава чувство за мир и фамилиарност.Сегазира лежал до тялото на майка си, седял върху нея, лежал върху нея, деликатно се опитвал да вдигне глава й с ръце. Изглежда не вярвал, че е мъртва.

 c2 1 - Учените са уверени, че горилите имат ритуали на скръбта за мъртвите
Любопитно е, че другият, по-възрастен, наследник на Тук, наименуван Урвибутсо, се държал по напълно друг метод. Той удрял с юмруци по гърдите на майка си. Въпреки това, съгласно учените, това най-вероятно е част от скръбта, защото тази експанзия евентуално се дължи на обстоятелството, че той не може да я „ разсъни ”.По-късно, горилите от несвързаната група, пристигнали до тялото на Тук и я следили, подушили я и облизвали тялото й към 17 минути. След това, те облизали пръстите й. Няколко часа по-късно, обособени горили се доближили до тялото, с цел да „ се сбогуват ” и по-късно, някой от тази група хвърлил натрупа от ската.Учените не са могли изцяло да разпознават това държание на горилите, само че одобряват, че това е израз на любознание, съчувствие и горест.Друг непредвиден извод от тези наблюдения е отговор на това, по какъв начин горилите се заразяват с Ебола.Ебола убива горилите и шимпанзетата не по-малко от хората, и е допустимо тя да се предава от мъртви горили на здрави, посредством сходни ритуали на тъга с лизане на пръстите.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР