Изследователи използваха течни метали, за да превърнат въглероден диоксид обратно

...
Изследователи използваха течни метали, за да превърнат въглероден диоксид обратно
Коментари Харесай

Учени откриха технология за обратно превръщане на CO2 във въглища

Изследователи използваха течни метали, с цел да трансфорат въглероден диоксид назад в твърди въглища. Така бе изработен първия международен пробив към нови технологии за хващане и предпазване на въглерод.

Научния екип, управителен от RMIT University в Мелбърн, Австралия, е създал нова техника, която може дейно да преобразува CO2 от газ в твърди частици от въглерод.

Публикувано в списание Nature Communications, проучването предлага различен път за безвредно и непрекъснато премахване на парниковия газ от атмосферата.

Съвременните технологии за хващане и предпазване на въглерод се концентрират върху компресирането на CO2 в течна форма, превозването му до уместно място и инжектирането му подземен.

Изпълнението обаче е възпрепятствано от инженерни провокации, проблеми към икономическата жизненост и опасения за околната среда, заради възможни приключвания от местата за предпазване.

Изследователят на RMIT доктор Торбен Данеке споделя, че превръщането на CO2 в корав въглерод може да бъде по-устойчив метод.
„ Макар че не можем безусловно да върнем времето обратно, превръщането на въглеродния диоксид във въглища и връщането му в земята е малко като пренавиване на часовника за излъчвания “, сподели Данеке, помощник на Австралийския съвет за проучвания – DECRA.

„ Досега технологията, която може да трансформира CO2 в твърдо вещество изисква извънредно високи температури, което прави този способ индустриално нежизнеспособен “.

„ Като използваме течни метали за катализатор, показахме, че е допустимо да превърнем газа назад във въглерод при стайна температура, в развой, който е ефикасен и може да се прави в огромни мащаби “, изяснява Данеке.

„ Въпреки че би трябвало да се създадат още проучвания, това е решаваща първа стъпка за обезпечаване съхранението на въглерод в твърдо положение. “

Водещият създател на новата технология е доктор Дорна Есрафилзаде от инженерното учебно заведение RMIT, която е създала електрохимичната техника за хващане и преобразяване на атмосферния CO2 в корав въглерод, комфортен за предпазване.

За да обръщат CO2, откривателите са проектирали течен железен катализатор със характерни повърхностни свойства, което го прави извънредно ефикасен при осъществяване на електричество, като в това време химически задейства повърхността.

Въглеродният диоксид се разтваря в чаша, цялостна с електролитна течност и малко количество течен метал, който по-късно се зарежда с електрически ток.

CO2 последователно се трансформира в твърди люспи от въглерод, които са естествено отделени от повърхността на течния метал, позволявайки непрестанно произвеждане на твърдо вещество. „ Страничната изгода от процеса е, че въглеродът може да задържи електрическия заряд, ставайки суперкондензатор, тъй че евентуално може да се употребява като съставен елемент в бъдещите транспортни средства. “, споделя Естрафилзаде.

„ Процесът също създава синтетично гориво като непряк артикул, което също може да има промишлено приложение. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР