Изсичане на гората над бившия къмпинг Черноморец заплашва да активизира

...
Изсичане на гората над бившия къмпинг Черноморец заплашва да активизира
Коментари Харесай

Изсичане на гора над бившия къмпинг Черноморец заплашва да активизира свлачище

Изсичане на гората над някогашния къмпинг " Черноморец " заплашва да засилва свлачище, което да погълне плажа. Застрашена от сриване е и част от вилната зона в морския град, заяви bTV, базирайки се на сигнали на фенове.

Мястото до неотдавна беше залесено, само че в този момент е оголено.

" Тази територия съставлява едно огромно свлачище, което е било спряно преди време с противоерозионни залесявания. Сложени са типове с по-мощна коренова система, които имат свойства да стопират придвижването на почвата. Това, което виждаме в този момент, е заличаване на дървесната растителност на огромна повърхност. Пълно заличаване на храстите, които задържат по повърхностните пластове. Неизбежно при една по-влажна година, при повече превалявания, всичко това ще тръгне към морето. Тук ще настане екологична злополука ", изясни лесовъдът проф. Александър Ташев от катедра " Дендрология " в Лесотехническия университет.

Яна Николова и Георги Димитров са от локалното съдружие " Просперитет за нашия град ". Те също се тормозят от протичащото се.

" Знаем, че наоколо има едно активизирано свлачище. Също по този начин има и високи подпочвени води. В диалог с вложителя разбрахме, че са взети ограничения и след почистването на терена получихме уверението, че ще бъде още веднъж горист. Ниската растителност не би трябвало да бъде подценявана, тъй като тя е с сносно развита коренова система и поддържа един подобен терен в безвреден тип ", изясни Николова.

Георги Димитров се тормози за достъпа до плажа, защото пътят се намира в частен парцел. Това може да ограничи достъпа на жителите и гостите на Черноморец. Затова той сигнализира Община Созопол за различен маршрут, който при вероятно затваряне на пътя, да бъде отворен.

" Това, което ще се случва, е екокъмпинг. Няма да има никакви постройки, а ще има ситуирани единствено каравани и палатки. Това, което виждам, не е сеч, а разчистване на терена, което притежателите са декларирали преди месец в общината. Предстои озеленяване, тъй че няма нищо притеснително ", съобщи кметът на Черноморец Росен Деспов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР