Изрисуваха с графити оградата на Бежанския лагер в Харманли. Девет

...
Изрисуваха с графити оградата на Бежанския лагер в Харманли. Девет
Коментари Харесай

Изрисуваха с графити оградата на Бежанския лагер в Харманли

Изрисуваха с графити оградата на Бежанския лагер в Харманли. Девет актьори от цялата страна, локални възпитаници и деца от бежанския център твориха по тематиката " Миграция, правото на равносилен живот " върху панелите на Регистрационно приемателен център. За три-четири дни съумяха да изрисуват красиви графити по тематиката върху 38 панела извън и 40 панела вътре в центъра.

Инициативата се организира за втора поредна година и е дело на " Международна организация по миграция " МОМ. Социалният служащ към организацията Николай Колев изясни, че това е метод за интеграция на младежите от центъра, тъй като те са изрисували доста огромна повърхност под надзора на супервайзор художник от София. От МОМ са организирали и футболен шампионат сред децата на бежанците и локалните възпитаници от ОУ " Иван Вазов " и СОУ " Неофит Рилски ", като всички деца взели участие в него са се сближили между тях.

Дванадесетокласниците от СОУ " Неофит Рилски " Георги Касъров и Наталия Миткова бяха част от създателите, които се включиха в красивата самодейност.

Темата на Георги беше малко по-абстрактна и той рисуваше извънземно, което в едната ръка държи часовник, а в другата земята. Той искаше да каже с творбата си, че над всичко очевидно има една извънземна мощ, която го държи и управлява. Съученичката му Наталия пък вместо обичайна легенда за вградената сянка на хубавицата Гергана в чешмата, беше направила нов прочит на легендата историята за Гергана и змеят. Като ламята отнасяше момата отдолу под остарелия каменен мост, който също е един от знаците на града.

Виолета Гицова, която явно беше занаятчия на графитите изрисува красива жена, която държи пламъчето на вярата в ръката си, а на гърба и имаше благ крила, които преливаха в цветовете на българския трибагренил. От изток, където цветовете бяха тъмни прииждаха птици, (бежанци), които търсена вяра и дом в по-светлата част на света, минавайки през България. Близо до ямболийката твореше Алекси Иванов от Варна, който с изключение на с улично изкуство се занимава и със фрески. Той беше наблегнал на присъщите персонажи на бежанците. Другите актьори бяха от София, Пловдив, Русе, Ловеч. А зад плана е застанала и община Харманли, която е предоставила панелите от оградата, които са нейна благосъстоятелност за " платна " на съвремените графити художници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР