Изразената позиция на Денков показва непознаване на правомощията ни. Това

...
Изразената позиция на Денков показва непознаване на правомощията ни. Това
Коментари Харесай

СЕМ: Изразената позиция на Денков показва непознаване на правомощията ни

Изразената позиция на Денков демонстрира непознаване на пълномощията ни. Това се споделя в позиция на Съвет за електронни медии във връзка коментар на министър-председателя Николай Денков за работата на регулатора.

Публикуваме позицията без редакторска интервенция:

Съветът за електронни медии намира за неприемливи оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на Съвет за електронни медии. Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и телевизията; неведение по повод активността на кои лица е способен СЕМ; недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос “.

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и рекомендациите във всеки един от отчетите на Европейската комисия по върховенството на правото, като поправят личното си държание във връзка с независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за миналата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на пълномощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по тематиката за войната в Украйна, които включват и проучват казуса с дезинформацията.

" Фокус " напомня, че през вчерашния ден по време на двумесечния си доклад Денков съобщи, че има доста сериозна дезинформация в общественото пространство.  " За битката с дезинформацията е значимо да работят структурите, свързани с етичните стандарти на публицистите. Съветът за електронни медии (СЕМ) явно не си прави работата. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, евентуално знаейки, че са погрешни, да не бъдат глобени по някакъв метод. Журналистическата нравственос изисква не просто да казвате нещо, а да го ревизирате през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света съблюдават наложително “, разяснява министър председателят. На въпрос, обвързван с изявлението на ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, че " лъжата също има право на живот “, Николай Денков разяснява: " Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии може да изрече такава фраза, демонстрира, че той не си е на мястото “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР