Изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените ще

...
Изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените ще
Коментари Харесай

Защо има разлики в размера на пенсиите между мъже и жени у нас?

Изравняването на възрастта за пенсиониране сред мъжете и дамите ще понижи разликата в размера на пенсиите

Това се показва в Доклад за равнопоставеността на мъжете и дамите през 2021 ва година, направен от общественото министерство, съобщи

Все още е трайна наклонността у нас дамите да получават по-ниски заплати, надлежно по-ниски пенсии от мъжете, сочат данните в отчета.

През предходната година междинната пенсия за стаж и възраст за мъжете е 546 лв.. Жените са получавали 157 лв. по-малко или единствено 389, само че с плавното годишно повишение на възрастта за пенсия до 65 години и изравняването ѝ за двата пола, което е планувано да е реалност през 2037 година, част от тази разлика ще бъде стопена.

В отчета се показва, че аргументите за разликата в заплащането мъже-жени се обуславя от свързани сложни аргументи: директна дискриминация, подценяване труда на дамите, сегрегация на пазара на труда, обичайни стандарти.

И данните за безработицата у нас сочат, че съотношението мъже-жени през 2021 година е 43 към 57 %.

В аналитичния отчет е посочено още, че във всички страни на Европейския съюз присъединяване на дамите на трудовия пазар е по-слабо от това на мъжете.

Жените работят по-малко часове, в по-ниско платени браншове, заемат по-ниски длъжности, което води до сегашните обилни разлики в възнаграждение и приходи.

Тези разлики до известна степен се дължат и на надълбоко вкоренени обичайни функции на половете.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР