Израелското министерство на външните работи публикува петиция, подписана от 86

...
Израелското министерство на външните работи публикува петиция, подписана от 86
Коментари Харесай

86 нобелови лауреати призоваха Хамас да освободи децата - заложници

Израелското министерство на външните работи разгласява петиция, подписана от 86 нобелови лауреати, с искане за освобождение на децата, отвлечени от Хамас по време на офанзивата против Израел.

 

Петицията, адресирана до генералния секретар на Организация на обединените нации и международните водачи, е трогателна и неоправдателна.

 

Ето и целия й текст:

 

„ 86 нобелови лауреати заеха позиция, подавайки откровена петиция, адресирана до генералния секретар на Организация на обединените нации, Антонио Гутериш, и до водачите на нациите по света. Тази петиция носи бездънен честен императив: неотложно освобождение на отвлечените деца в Газа “.

 

Лауреатите показват прочувствено обръщение: „ В аналите на човешката история са се водили войни, само че човечеството поредно е патило границата сред военните дейности и военните закононарушения. Никоя война не би трябвало да оправдава всеобщите жестокости. Никоя война не възстановява актовете на обезчестяване и изтезания. Войната в никакъв случай няма да разреши отвличането на почтени деца.

 

Лауреатите акцентират, че „ по време на офанзивата Хамас отвлече стотици израелски бойци и цивилни, в това число деца на възраст от шест месеца до 18 години. Децата в никакъв случай не би трябвало да се считат за пешки на бойното поле. “

 

Нобеловите лауреати са обединени в моралното си искане за неотложно освобождение на тези отвлечени деца. Те настояват: " Душата на детето е друга от душата на възрастния. Наш заветен дълг е да защитим почтените и уязвимите. Наш заветен дълг е да спасим нашите деца. Тревожните облици и думите, на които сме очевидци през днешния ден, провокират мемоари за по-мрачни времена, времена, които ние, човечеството, се надявахме да оставим зад тила си. "

 

Подписалите петицията декларират недвусмислено, че отвличането и лишаването от независимост на деца е военно закононарушение и дълбока морална неправда против човечеството като цяло. Посланието им приключва със мощно искане: „ Пуснете децата да си вървят “.

 

Тази невиждана петиция беше показана от професор Даниел Канеман, който съставлява носителите на Нобелова премия, и Алана Чайчик и Лиам Линдзи, родственици на отвлечените тригодишни близначки Ема и Джулия и петгодишната Амелия, които съставляват фамилиите на отвлечените деца на Израел.

 

Петицията е подкрепена от 86 от водещите международни учени и мислители, в това число носители на Нобелова премия като Ширин Ебади, притежател на Нобелова премия за мир за 2003 година, Елън Джонсън Сърлийф, притежател на Нобелова премия за мир за 2011 г.; Даниел Канеман, притежател на Нобелова премия за стопанска система през 2002 г.; Аарон Джихановер, притежател на Нобелова премия за химия за 2004 г.; Патрик Модиано, притежател на Нобелова премия за литература за 2014 г.; Хосе Рамос-Орта, притежател на Нобелова премия за мир през 1996 г.; Олга Токарчук, притежател на Нобелова премия за литература за 2018 година " Пълният лист на подписалите се е прибавен към петицията “, се споделя в изказване на израелското министерство на външните работи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР