Израелският премиер Бенямин НетаняхуСъветът на ООН по правата на човека

...
Израелският премиер Бенямин НетаняхуСъветът на ООН по правата на човека
Коментари Харесай

Съветът на ООН по правата на човека: Израел да бъде подведен под отговорност за военни престъпления в ивицата Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида одобри резолюция, с която приканва Израел да бъде измамен под отговорност за военни закононарушения и закононарушения против човечеството в линията Газа, предадоха международните организации.  Освен това резолюцията приканва " всички страни да прекратят продажбата, прехвърлянето и доставката на оръжия, муниции и друго военно съоръжение на Израел..., с цел да се предотвратят по-нататъшни нарушавания на интернационалното филантропично право и нарушавания и злоупотреби с правата на индивида ", отбелязва Франс прес. Израел омаловажи резолюцията и я назова " преиначен текст ".

" Всички вие би трябвало да се разсъните и да сложите завършек на този геноцид ", прикани палестинският представител Ибрахим Мохамед Храиши преди гласуването, като акцентира, че избраното му време за изявление не е задоволително, с цел да изброи всички жестокости.

Двадесет и осем от 47-те членове на Съвета по правата на индивида гласоподаваха в поддръжка на текста, показан от Пакистан. " Въздържал се " гласоподаваха 13 страни, а " срещу " - 6, измежду които Съединени американски щати и Германия.  Резултатът от вота провокира радостни възгласи и овации измежду представителите на някои страни. 

Резолюцията акцентира " потребността да се потърси отговорност за всички нарушавания на интернационалното филантропично право и интернационалното право в региона на правата на индивида, с цел да се постави завършек на безнаказаността ". 

Освен това текстът показва " надълбоко безпокойствие от известията за съществени нарушавания на човешките права и тежки нарушавания на интернационалното филантропично право, в това число и вероятни военни закононарушения и закононарушения против човечеството в окупираните палестински територии ". 

Мейрав Ейлон Шахар, непрекъснат представител на Израел в Организация на обединените нации в Женева, упрекна Съвета по правата на индивида, че " от дълго време е изоставил израелския народ и от дълго време пази " Хамас ".

Съединени американски щати мотивираха отхвърли си да поддържат резолюцията с аргумента, че текстът не съдържа съответно наказание на " Хамас ” за нападенията от 7 октомври, нито " каквото и да било позоваване на терористичния темперамент на тези дейности ". Въпреки това непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Тейлър съобщи, че Израел не е направил задоволително, с цел да смекчи вредите по цивилните в Газа макар многократните апели, отправяни от Вашингтон. 

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида, който заседава няколко пъти в годината, е единственият междуправителствен орган за отбрана на човешките права по света. Той може да ускорява контрола върху спазването на правата на индивида и да позволява провеждането на следствия.   

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР