Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил намерението си да спре

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил намерението си да спре
Коментари Харесай

Нетаняху обяви, че се отказва от реформата, която предизвика масови протести

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е оповестил желанието си да спре правосъдната промяна, която провокира всеобщи митинги в страната и угриженост във Вашингтон. Това заяви израелската радиотелевизионна компания КАН. Допълнително напрежение внесе уволнението на министъра на защитата Йоав Галант, който се разгласи за преустановяване на плана за промени.

Президентът на Израел Ицхак Херцог прикани държавното управление да спре противоречивия проект за правосъдна промяна. Според радиотелевизионната компания КАН министър председателят Нетаняху към този момент е уведомил сътрудниците в обединението за прекратяване на проекта. Според медията основният идеолог на самодейността - министърът на правораздаването Ярив Левин, към този момент също е осъзнал, че няма различен излаз и от своя страна е съумял да убеди крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

Пред Ройтерс обаче министърът на финансите Бецалел Смотрич, представен от БНР, съобщи:

" Реформата, ориентирана към поправяне на правосъдната система и подсилване на израелската народна власт, не би трябвало да бъде спирана при никакви условия. Ние сме болшинството. Не би трябвало да капитулираме пред насилието, анархията и общите стачки ".

Съпротивата против плана изведе израелците на следващите многохилядни демонстрации. Министър-председателят Бенямин Нетаняху прикани протестиращите да се въздържат от принуждение.

Предотвратен беше опит за навлизане в Народното събрание в Йерусалим. От най-големия профсъюз приканиха за стачка. Бяха спрени полетите от най-голямото израелско летище " Бен Гурион ", както и работата на две съществени пристанища - Хайфа и Ашдод. Израелски деец, участващ в митинга, сподели:

" Бях боец по време на Шестдневната война, а във войната през 73-а ме раниха. Воювахме за демократична и демократична западна страна. Сега желаят да ни трансфорат в теокрация като Иран и в тирания на един нарушител. "

Кабинетът на Нетаняху, който постави клетва в края на предходната година, се надяваше с промяната да укрепи изпълнителната власт в Израел след поредност рецесии - от 2019 година нито едно държавно управление не е издържало повече от година. Предложението е да се ограничи правото на несъгласие на Върховния съд на признатите от Народното събрание закони, а държавното управление да има думата при избор на съдиите.

Според Нетаняху по този начин се осъществя програмата, поради която гласоподавателите са го върнали в ръководството. Опонентите му обаче считат, че резултатът е подкопаване на демокрацията и безспорна власт на най-дясната ръководеща коалиция в историята на Израел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР