Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се извини за публикацията си, в

...
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се извини за публикацията си, в
Коментари Харесай

Нетаняху се извини за упреците си към израелските служби за сигурност

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се извини за обявата си, в която упреква службите за сигурност на страната, че не са съумели да плануват нападението на Хамас, откакто получи рецензии, в това число от членове на личния си боен кабинет.

В събота, след късната нощна конференция на Нетаняху, неговата канцелария написа в X (бивш Twitter), че " при никакви условия и на нито един стадий министър-председателят Нетаняху не е бил предизвестен за военните планове на Хамас ".

Канцеларията му добави, че " в противен случай, всички чиновници по сигурността, в това число ръководителят на военното разузнаване и ръководителят на Шин Бет [службата за сигурност], са решили, че Хамас е бил възпрян и е търсил съглашение ".

Публикацията обаче провокира остра реакция от страна на израелски чиновници и политици. Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел и някогашен министър на защитата, прикани Нетаняху да " отдръпна изказването си... и да спре да се занимава с този въпрос ".

" Когато сме във война, управлението би трябвало да прояви отговорност... и да укрепи силите по този начин, че те да могат... да осъществят това, което пожелаваме от тях. Всяко друго деяние или изказване - вреди на способността на хората да устояват и на тяхната мощ ", добави той.

Упрекът беше още един и от водача на опозицията Яир Лапид, който упрекна премиера, че е " минал алената линия ". Докато израелските бойци " се борят самоуверено против Хамас и Хизбула, [министър-председателят] се пробва да ги упрекна, вместо да ги поддържа ", сподели той.

 В резултат на това в неделя Нетаняху се отхвърли от мненията си, признавайки, че е " сбъркал ", и сервира публично опрощение. " Давам цялостна поддръжка на всички ръководители на службите за сигурност. Изпращам мощ на началника на щаба [на ЦАХАЛ] и на командирите и бойците на ЦАХАЛ, които са на фронтовата линия и се борят за нашия дом ", написа той.

По време на конференцията в събота Нетаняху спря да приписва виновност за това кой е виновен за офанзивата на Хамас, която беше изненада за Израел, като в същото време призна, че това е " ужасяващ неуспех ".

" След войната всеки ще би трябвало да даде отговори, в това число и аз ", сподели той.

Коментарите му пристигнаха, откакто по-рано този месец ръководителят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майкъл Маккол съобщи, че Египет, който граничи с Газа, е предизвестил Израел за евентуално принуждение няколко дни преди нападението. Нетаняху обаче отхвърли известията за съответното египетско предизвестие като " изцяло подправени вести ".

В неделя израелски въздушни удари унищожиха пътища, водещи до болничното заведение Шифа в Газа, оповестява Асошиейтед прес. Смята се, че на територията на болничното заведение са се укрили десетки хиляди цивилни.

Жители на Газа оповестиха на осведомителната организация, че ударите са унищожили множеството пътища, водещи до болничното заведение, която е главното лечебно заведение, обслужващо палестинския анклав.

" Изглежда, че желаят да отделят региона ", съобщи гражданин пред АП, като означи, че въздушните удари на Израел през последните два дни са били " най-жестоките и интензивни " от началото на войната.

 Израел уголемява сухопътната си интервенция в Ивицата Газа. На този декор хиляди палестинци разграбиха хранилища с помощи на Организация на обединените нации в анклава.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР