Израелският министър отхвърли етикета на САЩ за „терор“ след смъртоносна атака на заселници

...
Член на крайнодясното правителство на Израел отхвърли описанието на Съединените
Коментари Харесай

Член на крайнодясното правителство на Израел отхвърли описанието на Съединените щати на убийството на палестинец при нападение от израелски заселници като „терористична атака“ ”.

„Не бих препоръчал дефиницията на САЩ да се третира като точна професионална дефиниция. В крайна сметка те не черпят от разузнаване, а от съобщения в медиите“, каза министърът на земеделието Ави Дихтер, цитиран от местни медии във вторник.

„Всичко се излива в медийни репортажи – верни, грешни, тенденциозни и други неща. В крайна сметка това, което е важно за нас, е това, което се случи там“, каза Дихтер, бивш ръководител на службата за вътрешна сигурност на Shin Bet, израелското армейско радио.


Кусай Джамал Маатан, на 19 години, беше застрелян в Бурка източно от Рамала на окупирания Западен бряг в петък, докато въоръжени заселници нахлуха в селото и предизвикаха битки с жителите.

„Остро осъждаме вчерашната терористична атака от израелски екстремистки заселници, която уби 19-годишен палестинец“, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ късно в събота, призовавайки за „пълна отчетност и справедливост“.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър изясни в понеделник, че изборът на думата не е случаен.

„Мисленето е, че това е терористична атака и ние сме загрижени за това и затова я нарекохме така“, каза той пред репортери.

„Също така бяхме ясни, че отговорността и справедливостта трябва да се преследват с еднаква строгост във всички случаи на насилствен екстремизъм, независимо кои са извършителите“, каза той.

Милър отбеляза, че Израел е задържал двама заселници, което той нарече „подходящо действие“.

Израелските медии съобщиха, че единият от двамата заподозрени е бивш сътрудник на депутат от крайнодясната партия Еврейска сила, чийто лидер Итамар Бен-Гвир е министър на обществената сигурност. Бен-Гвир, широко смятан за провокатор, преди това е призовавал за разселването на палестинците.

Според палестинците, заселниците са били част от група, която е хвърляла камъни, палела коли и, когато се сблъскала със селяни, застреляла Маатан и ранила няколко други.

Първоначалните заключения на израелските военни определят инцидента като конфронтация, която ескалира. Адвокат на защита каза, че заселниците са действали при самоотбрана.

В своето обвинение, чийто препис беше получен от израелския вестник Haaretz, държавата обвини заселниците в „умишлено или покварено убийство поради безразличие“ с расистка мотивация.

Бен-Гвир каза в социалните медии, че палестинските хвърлячи камъни в Бурка са „опитали да убият евреи“ и че очаква те да бъдат напълно разследвани.

Скок в насилието

Нападенията на заселници срещу палестинци и тяхната собственост са редовно явление. От физически атаки до палежи и вандализъм, много от тези инциденти често се случват под защитата или в координация с израелската армия.

Между 600 000 и 750 000 израелски заселници живеят в повече от 250 незаконни селища и предни постове в Западния бряг и Източен Йерусалим. Селищата са незаконни според международното право.

Боевете между Израел и палестинците на Западния бряг се засилиха в началото на миналата година, когато Израел започна почти всяка нощ набези в палестински райони.

Повече от 200 палестинци са били убити тази година в окупираните палестински територии и обсадената Ивица Газа, като повечето от тези смъртни случаи са регистрирани на Западния бряг.

Цифрите показват, че 2023 вече е най-смъртоносната година за палестинците на Западния бряг, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г.

ИНТЕРАКТИВНИ Палестинци, убити от израелски заселници през 2023 г. huwara

ООН предупреди за драматичен скок на насилието, откакто дясното правителство на Израел встъпи в длъжност в края на миналата година в коалиция, водена от премиера Бенямин Нетаняху.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън многократно критикува действия и изявления на коалиционното правителство, като същевременно не предприема контрамерки, които биха могли да предизвикат публични спорове с Нетаняху.

Израел окупира Западния бряг след войната в Близкия изток през 1967 г. Палестинците искат територията като част от бъдеща държава. Преговорите с Израел с посредничеството на САЩ за тази цел бяха в застой преди почти десетилетие.

Междувременно крайнодесният министър на финансите на Израел Бецалел Смотрич отново отказа да отпусне средства на палестинците.

Във вторник Смотрич каза, че Нетаняху е подкрепил решението си да замрази средства, които са предназначени да бъдат разпределени на арабските общини и образователни програми в окупирания Източен Йерусалим.

Средствата възлизат на 200 милиона шекела ($53,7 милиона).

В неделя министърът на вътрешните работи Моше Арбел поиска отпускането на 315 милиона шекела (84,6 милиона долара), които преди това бяха обещани на арабските общини като част от програми за развитие, съобщи Haaretz.

Текущият бюджет на правителството затвърждава религиозните политики и политиките за заселване на управляващата коалиция.

Десетки милиони долари вече са заделени за екстремни партии за заселници, както и за проекти за разширяване на селища.

В забележки пред местните медии Смотрич каза: „Отказвам да финансирам подстрекателство и тероризъм.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР