Израелският министър на отбраната Йоав Галант представи предложения за бъдещото

...
Израелският министър на отбраната Йоав Галант представи предложения за бъдещото
Коментари Харесай

Израел представи плановете си за Газа след войната

Израелският министър на защитата Йоав Галант показа оферти за бъдещото ръководство на Газа след края на войната сред Израел и Хамас.


Според него на територията ще има лимитирано палестинско ръководство.

Хамас към този момент няма да управлява Газа, а Израел ще резервира цялостния надзор върху сигурността, добави той.

Сраженията в Газа продължиха паралелно с публикуването на проекта, като през последните 24 часа бяха убити десетки хора, заяви ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се чака да посети още веднъж района тази седмица. Очаква се той да организира диалози с палестински чиновници на окупирания Западен бряг и с израелски водачи.

Посещението му идва на фона на нарасналото напрежение в района след убийството на висшия водач на Хамас Салех ал-Арури във вторник в ливанската столица Бейрут. За убийството му беше упрекнат Израел. Израел нито е удостоверил, нито е отрекъл присъединяване си.

Съгласно проекта на Галант, който в този момент се назовава " четири ъгъла ", Израел ще резервира цялостния надзор върху сигурността на Газа.

Многонационални сили ще се заемат с възобновяване на територията след огромните опустошения, породени от израелските бомбардировки.

Съседният Египет също ще има роля в границите на проекта.

Но в документа се прибавя, че палестинците ще дават отговор за ръководството на територията.

" Жителите на Газа са палестинци, затова палестинските органи ще бъдат виновни за ръководството, при изискване че няма да има враждебни дейности или закани против страната Израел ", съобщи господин Галант.

Разговорите за " деня след края на войната " в Газа доведоха до дълбоки различия в Израел.

Някои извънредно десни членове на държавното управление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху обявиха, че палестинските жители би трябвало да бъдат насърчавани да изоставен Газа в заточение, като на територията се възстановят еврейските селища - противоречиви оферти, които бяха отхвърлени като " екстремистки " и " неприложими " от други страни в района и от някои от съдружниците на Израел.

Въпреки че предложенията на Галант могат да се смятат за по-практични от тези, препоръчани от някои негови сътрудници от кабинета, те евентуално ще бъдат отхвърлени от палестинските водачи, които настояват, че на самите поданици на Газа би трябвало да се разреши да поемат цялостен надзор върху ръководството на територията, откакто тази опустошителна война завърши.

Бенямин Нетаняху не е приказвал обществено с детайлности за това по какъв начин съгласно него би трябвало да се ръководи Газа.

Той допусна, че войната в Газа може да продължи още няколко месеца, като заветната цел е да се смаже изцяло Хамас.

Планът на Галант също по този начин обрисува по какъв начин израелските военни имат намерение да работят в идната фаза на войната в Газа.

Той съобщи, че Израелските сили за защита (IDF) ще подхващат по-целенасочен метод в северната част на линията Газа, където интервенциите ще включват рейдове, разрушение на тунели и въздушни и наземни удари./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР