Израелският крайнодесен министър спори със супермодела Бела Хадид за правата на палестинците

...
ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) – Израелският премиер Бенямин Нетаняху в петък защити
Коментари Харесай

ЙЕРУСАЛИМ (Ройтерс) – Израелският премиер Бенямин Нетаняху в петък защити коментарите на своя крайнодесен министър на националната сигурност, които предизвикаха спор с американския супермодел Бела Хадид и предизвика осъждане като расист от палестинците и Вашингтон.

В телевизионно интервю в сряда Итамар Бен-Гвир каза, че правото на живот и безопасно пътуване на еврейските заселници в окупирания Западен бряг надделява над правото за свободата на движение за палестинците.

Бела Хадид, чийто баща е палестинец, отговори ден по-късно, като каза на своите близо 60 милиона последователи в Instagram: „На никое място, по никое време, особено през 2023 г., трябва да има един живот бъдете по-ценни от чуждите“ – което на свой ред предизвика укор от министъра в петък.

Палестинците отдавна се противопоставят на ограниченията, включително контролно-пропускателни пунктове и разрешителни за пътуване, наложени им от Израел на Западния бряг, където упражняват ограничено самоуправление и които търсят като част от бъдеща държава. Организацията на обединените нации е документирала 645 израелски пречки за движение през Западния бряг към август, повече от половината от които са имали сериозно въздействие върху палестинците.

Бен-Гвир, който живее в еврейското селище Кирят Арба, близо до град Хеврон на Западния бряг, каза пред N12 News в сряда: „Моето право, правото на жена ми, правото на децата ми да пътуват по пътищата на Юдея и Самария е по-важно от правото на движение за арабите“, имайки предвид Западен бряг с библейското му име на иврит.

В петък той отговори на публикацията на Хадид, като я нарече „мразка на Израел“ и каза, че е споделила само част от интервюто в профила си в социалните медии, за да го представят като расист.

Нетаняху в изявление каза, че Израел „позволява максимална свобода на движение“ както за израелци, така и за палестинци в Западния бряг, като същевременно прилага мерки за сигурност за предотвратяване на палестински атаки.

< p>Палестинското външно министерство в четвъртък осъди забележките на Бен-Гвир по N12 News като „расистки и отвратителни“, а Държавният департамент на САЩ в петък нарече коментарите му „подпалващи“ и „расистки“.

Насилието в Западният бряг се разрасна през последните 15 месеца с чести израелски военни нападения, палестински улични атаки и атаки на еврейски заселници срещу палестински села.

От януари най-малко 188 палестинци и 35 израелци и чужденци са били убити в военни действия.

В понеделник предполагаема стрелба от палестинец от кола уби израелска жена близо до селището, където живее Бен-Гвир. В друга част на Западния бряг израелски войници застреляха и раниха критично палестинец, който изглежда бягаше от тях към друг ранен мъж.

Член на религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху, Бен-Гвир е минали присъди за подкрепа на тероризъм и антиарабско подбуждане. Той казва, че възгледите му са станали по-умерени, след като се присъедини към правителството, без да навлиза в повече подробности.

Израел превзе Западния бряг по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Той продължи да разширява десетки селища, които се считат за незаконни от ООН и повечето държави, гледна точка, която Израел оспорва.

(Репортаж от Хенриет Чакар; Допълнителен репортаж от Рами Аюб; Редактиране от Андрю Хевънс и Джайлс Elgood)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР