Израелските въздушни удари нанесоха удари по Газа и екстремистите отново

...
Израелските въздушни удари нанесоха удари по Газа и екстремистите отново
Коментари Харесай

Боевете в Газа бушуват въпреки усилията за примирие

Израелските въздушни удари нанесоха удари по Газа и екстремистите още веднъж изстреляха ракети в събота, макар напъните за обезпечаване на помирение. Ново предложение за преустановяване на огъня беше публикувано късно в петък от Египет, който посредничи сред двете страни, откакто предходна оферта се провали, сподели палестински източник. Но този ход не способства доста за потушаването на боевете и в събота сутринта очевидци в Газа оповестиха, че въздушни удари са нанесени по необитаеми региони на претъпкания анклав, до момента в който сирените за въздушна офанзива виеха в прилежащите елементи на Израел.


До размяната на огън се стигна, откакто палестинското министерство на опазването на здравето заяви за гибелта на двама мъже на 19 и 32 години при нахлуване на израелската войска в бежански лагер в окупирания град Наблус на Западния бряг. Израелската войска съобщи, че това е била " контратерористична " интервенция, ориентирана против палестинци, които са възнамерявали офанзиви против бойци. „ Въоръжени мъже са стреляли по силите, които са дали отговор със средства за разпространяване на вълнения и с бойна пукотевица “, се споделя в известието. „ Двама от терористите бяха премахнати. Движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас сподели, че двамата мъже, убити при нападението, са членове на въоръженото му крило „ Бригадите на мъчениците от Ал-Акса “.


Настоящият изблик на принуждение избухна във вторник, когато израелските въздушни удари против Газа убиха трима водещи членове на „ Ислямския джихад “. Трима други високопоставени фигури от палестинската въоръжена формация бяха убити при по-късни удари. Те са измежду минимум 33 палестинци, убити в боевете, съгласно здравното министерство на Газа, в това число деца.

В същото време палестинска ракета умъртви стара жена в централния израелски град Реховот, оповестиха избавителните служби.


Нова формула за преустановяване на огъня

Египет, исторически медиатор сред Израел и фракциите в Газа, работи за преустановяване и преустановяване на сраженията, най-тежките в израелско-палестинския спор след експлоадирането му през август, довел до гибелта на близо 50 палестинци. Палестински източник в петък сподели, че фракции в Газа учат новата египетска формула за преустановяване на огъня, добавяйки, че Египет също чака отговора на Израел.

Междувременно израелската социална телевизия заяви, че на Израел е било предадено " усъвършенствано " египетско предложение за преустановяване на огъня. По-рано имаше внимателен оптимизъм, че примирието може да се случи, като източник от „ Ислямски джихад “ сподели, че договорката, направена от Кайро, е била публикувана измежду управлението на групировката. Но след това източникът сподели, че Израел " пречи на напъните на Египет за преустановяване на огъня ".

Източник на „ Ислямски джихад “ сподели, че Мохамад ал-Хинди, който оглавява политическото бюро на групировката, е дошъл в Кайро в четвъртък за диалози с представители на египетското разузнаване. Той сподели пред Агенция Франс Прес, че групата е търсила " честно съглашение, което отразява ползите на палестинския народ и съпротивата ".

" Почтено съглашение "

Мароко, което възстановява връзките с Израел през 2020 година, съобщи, че „ твърдо осъжда неотдавнашните израелски офанзиви против линията Газа, които оставиха многочислени жертви измежду почтени цивилни “, сподели източник от външното министерство. Според израелската войска при последното изстрелване над 1000 ракети са били изстреляни от Газа към израелска територия, като 300 от тях са били прихванати от защитната система " Железен купол ". На израелците, живеещи в региони, граничещи с палестинската територия, е казано да стоят покрай бомбоубежища.

Газа, крайбрежен анклав с население от към 2,3 палестинци, е малтретиран от беднотия и безработица след блокадата, наложена от Израел през 2007 година, когато ислямисткото придвижване Хамас пое ръководството. Оттогава територията е била място на голям брой войни сред въоръжени групировки и Израел, в това число боевете през август, при които 19 деца бяха измежду 49-те убити, съгласно Организация на обединените нации. Конфликтът ескалира, откогато лидерът-ветеран Бенямин Нетаняху се върна на власт в края на предходната година, оглавявайки коалиция с крайнодесни и ултраортодоксални партии. Израел също беше разтресен от най-голямата си вътрешна политическа рецесия от десетилетия, защото избухнаха всеобщи митинги против проектите за промяна на правосъдната система, ръководени от Нетаняху, който също се бори против обвинявания в корупция в съда. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР