Израелските въздушни удари и артилерийски бомбардировки удариха Хан Юнис в

...
Израелските въздушни удари и артилерийски бомбардировки удариха Хан Юнис в
Коментари Харесай

Южна Газа е подложена на бомбардировки след прекратяване на примирието между Израел и Хамаса

Израелските въздушни удари и артилерийски бомбардировки удариха Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа през днешния ден след пропадането на примирието сред Израел и Хамас. 

Палестинските поданици оповестиха, че къщи и открити площи са били ударени и три джамии са разрушени в Хан Юнис през последните часове . Стълбове пушек се издигаха към небето.

Воюващите страни се упрекват взаимно за пропадането на седемдневното помирение , по време на което Хамас освободи заложници в подмяна на палестински пандизчии, държани в израелски затвори.

Организацията на обединените народи съобщи, че боевете ще влошат изключителната филантропична обстановка .

„ Адът на Земята се върна в Газа “ , сподели Йенс Лаерке, представител на филантропичната работа на Организация на обединените нации в Женева.

Първите камиони с филантропична помощ след края на примирието влязоха през египетската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах в събота, оповестиха за „ Ройтерс “ източници от египетската сигурност и Червения полумесец.

Конфликтът избухна на 7 октомври, когато бойци на Хамас минаха в Южен Израел и убиха 1200 души , най-вече цивилни, в протест против кибуци и други общности . Повече от 200 заложници бяха взети назад в Газа.

Израел отговори със свирепа бомбардировка и сухопътна атака , която унищожи огромни региони на Газа и разсели стотици хиляди хора в това, което се трансформира в най-кървавия епизод от по-големия израелско-палестински спор.

Разселените поданици на Газа са се укривали в Хан Юнис поради боевете в северната част на гъсто популации анклав, само че жителите споделиха, че се опасяват, че Израел се приготвя сухопътните войски да се придвижат и на юг. 

Листовки, пуснати от Израел в източните региони на Хан Юнис, подредиха на жителите на четири града да се изтеглят – не в други региони на Хан Юнис, както в предишното, а по-на юг до Рафа .

„ Бяхте предизвестени “ , написа на арабски в листовките.

Жителите излязоха на пътя с движимости, насъбрани в каруци, търсейки заслон на запад. В Рафа жителите изведоха няколко окървавени деца от покосена къща .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР