Израелско нападение срещу Дженин, бастион на екстремистите на Западния бряг, уби 1, казват палестинците

...
Израелските сили убиха палестинец при нападение на бастион на бунтовници
Коментари Харесай

Израелските сили убиха палестинец при нападение на бастион на бунтовници в окупираната северна част Западният бряг в четвъртък, каза палестинското министерство на здравеопазването, най-новото насилие в град, който е видял едни от най-лошите кръвопролития в настоящия кръг...

От ТИА ГОЛДЕНБЪРГ и ВАФАА ШУРАФА Associated Press 17 август 2023 г., 2:12 AM

ТЕЛ АВИВ, Израел -- Израелските сили убиха палестински мъж при нападение срещу бунтовнически бастион в северната част на окупирания Западен бряг в четвъртък, съобщи палестинското здравно министерство, последно насилие в град, който стана свидетел на едни от най-големите кръвопролития в настоящия кръг на израелско-палестинските битки.

Насилието обхвана региона от миналата пролет, когато Израел започна почти всяка нощ нападения в отговор на вълна от смъртоносни палестински нападения. Насилието ескалира в най-ожесточените боеве на Западния бряг от около две десетилетия и заедно със засиленото насилие от страна на радикални еврейски заселници и разширяването на селищата от крайнодясното правителство на Израел, подхрани напрежението в региона.

Палестинското министерство на здравеопазването идентифицира убития мъж като Мустафа ал-Кастуни, 32. Не е ясно дали мъжът е бил свързан с екстремистка групировка. Войнстващата групировка Хамас каза, че нейни бойци са участвали в престрелка с израелските войски в Дженин и са хвърляли експлозиви срещу силите.

Израелските военни нямат незабавен коментар.

Дженин, град, където палестинските сили за сигурност имат малко присъствие, отдавна е бастион на въоръжената борба срещу Израел. Градът и съседният бежански лагер бяха в центъра на продължилата месеци операция на Израел, с интензивна 2-дневна офанзива миналия месец, която беше върха на тези усилия. Израел разположи въоръжени дронове и стотици войници, оставяйки огромни разрушения и убивайки 12 палестинци, повечето от които бунтовници. Израелски войник също загина.

Израел казва, че нападенията имат за цел да разбият бойни мрежи и да осуетят бъдещи атаки. Палестинците виждат насилието като естествен отговор на 56 години окупация, включително засилено изграждане на селища от израелското правителство и засилено насилие от еврейски заселници.

Продължаващото насилие на Западния бряг е нараснал до нива, невиждани от близо две десетилетия, като повече от 170 палестинци са убити от израелски огън от началото на 2023 г., според данни на Асошиейтед прес.

Израел казва, че повечето от убитите са били бойци, но младежи, хвърлящи камъни, протестиращи срещу нахлуванията, и други, които не са участвали в конфронтациите, също са били убити.

Най-малко 27 души са били убити при палестински атаки срещу израелци от началото на годината.

Израел превзе Западния бряг по време на войната в Близкия изток през 1967 г., заедно с Газа Стрип и източен Йерусалим. Палестинците търсят тези територии за своята надеждна независима държава.

___

Shurafa съобщи от град Газа , Ивицата Газа.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР