Израел твърди, че неговият външен министър се е срещнал с либийския си колега в знак на разрастващи се връзки

...
Израелското външно министерство казва, че израелският и либийският външен министър
Коментари Харесай

Израелското външно министерство казва, че израелският и либийският външен министър са се срещнали тайно в Италия миналата седмица

От Асошиейтед прес, 27 август 2023 г., 12:58 ч. Миналата седмица в Италия Министерството на външните работи на Израел обяви в неделя, че това е първата по рода си среща между висши дипломати на страната.

Срещата между израелския външен министър Ели Коен и Наджла Мангуш, външен министър от базираното в Триполи правителство, отбеляза малък пробив за правителството на Израел, чиято твърда политика спрямо палестинците доведе до охлаждане на процъфтяващите връзки с арабския свят.

„Говорих с външния министър за големия потенциал за отношенията между двете страни“, каза Коен в изявление. Той каза, че срещата е била домакин на външния министър на Италия в Рим.

Коен каза, че е обсъдил значението на запазването на наследството на бившата еврейска общност в Либия, включително обновяването на синагоги и гробища . Израелското външно министерство каза, че разговорите са засегнали и възможна израелска помощ за хуманитарни въпроси, селско стопанство и управление на водите.

Няма незабавен коментар от Либия.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Покойният либийски лидер Моамар Кадафи беше враждебен към Израел и твърд поддръжник на палестинците, включително радикални бойни групи, които се противопоставиха на мира с Израел.

Либия беше потопена в смут, след като подкрепено от НАТО въстание през 2011 г. свали Кадафи, който по-късно беше убит, и остави страната разделена между съперничещи си правителства в Бенгази на изток и Триполи на запад. Организацията на обединените нации се бори да насочи страната към нови избори.

Правителството в Триполи се оглавява от министър-председателя Абдул Хамид Дбейба, който е близък до Италия и Запада .

Тогавашният президент Доналд Тръмп посредничи при поредица от дипломатически споразумения между Израел и четири арабски държави, известни като Споразуменията на Ейбрахам.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше нетърпелив да разшири връзките си с арабския свят, но правителството му беше подложено на остри критики поради подкрепата си за изграждането на селища на Западния бряг и продължаващи военни нападения срещу предполагаеми бастиони на бойци в окупираната територия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР