Израел. Сравнително млада държава, създадена през 1948 година с резолюция

...
Израел. Сравнително млада държава, създадена през 1948 година с резолюция
Коментари Харесай

„Спасените“: Спешна помощ до 3 минути


Израел. Сравнително млада страна, основана през 1948 година с резолюция на Организация на обединените нации. За тези едвам 74 години страната съумява да се трансформира от релативно бедна страна в една от 25-те най-богати страни в света по приход на човек.

Не е загадка, че тя е водач и в региона на опазването на здравето. Класация на Bloomberg слага здравната им система в първата десетица на най-ефикасните системи в света. А нашият екип посещава страната по време на едно от най-значимите събития на Световната здравна организация.

72-та сесия на Европейския комитет на районите се организира в Тел Авив Израел, за първи път присъствено от 2 години насам поради Коронавирус пандемията. В нея вземат участие здравни министри и делегати от над 50 страни.

Сесията беше открита от президента на Израел, който с горделивост загатна едно от най-големите достижения на страната.

„ Станахме международни водачи в битката с Коронавирус, като ваксинирахме съвсем цялото население на Израел. Моята брачна половинка и аз имахме привилегията да бъдем първите хора в света, които получиха третата доза ваксина “, сподели Ицках Херцог, президент на Израел.

Това, което отличава здравната система на Израел, е универсалното им опазване на здравето – главно е правото на всички израелски поданици да получат главен пакет здравни грижи. Успехът на системата пролича и в битката против ковид. Над 90% от популацията е изцяло имунизирано, а огромна част от хората там имат към този момент трета и четвърта доза.

През последните години Израел се трансформира и в главен център за медицински туризъм.

- Много български пациенти търсят спасението си тук, в израелски лечебни заведения. Особено, когато български лекари им кажат, че не могат да създадат нищо повече. Какво бихте им споделили?

- Разбира се, за някои типове на имунотерапия и химиотерапия има смисъл, тъй като в това сме доста положителни. Зная, че това е голям финансов проблем за доста фамилии, по тази причина поучавам хората в действителност деликатно да ревизират дали си коства да идват до тук, сподели доктор Ашър Шалмон, отдел " Международни връзки " към Министерство на здравеопазването на Израел.

Израел се гордее с добре развитите си държавни лечебни заведения, които по нищо не отстъпват на частните лечебни заведения.

В първият ден от престоя ни в Израел посещаваме детската болница " Силвън Адамс " в Тел Авив, където работят десетки лекари доброволци към израелската организация " Спаси сърцето на дете ".

Един от тях е доктор Аргоу. Дошъл от Етиопия, с цел да оказва помощ и да се образова като сърдечен хирург. Участвал е към този момент над 200 интервенции. Когато завърши образованието му в Израел, той ще се върне в родната Етиопия, с цел да оказва помощ там.

„ Особено в моята страна имаме хиляди дребни пациенти с вродени сърдечни проблеми, имаме единствено трима профилирани хирурзи в един единствен център и доста деца са на опашката за животоспасяваща интервенция. Някои от тях умират, чакайки. Затова мисля, че това е моя задача. Мисия е да спасяваш живота, изключително детския “, съобщи доктор Фицум Аргоу, кардиохирург към " Save a Child's Heart ".

Организацията към този момент е помогнала на над 6000 деца от над 60 страни по света. Създали са и особено леговище за престой в Израел.

В момента в дома се намират 31 деца от едва развити страни.

- Това е Ариф, съвсем на 4 години, от Занзибар. Той има присъщ сърдечен недостатък, има доста огромна пространство сред двете сърдечни камери, което значи, че белият му дроб работи доста мъчно, споделя доброволецът Дженифър.

- Тоест, интервенцията му следва?

- Да, тъкмо по този начин. Надяваме се в идващите няколко седмици това да се случи.

Тук срещаме и 15-годишната Мърси от Уганда, която идва в Израел за повторно.

„ Бяхме тук през 2008 година, когато щерка ми беше на 1. Тогава имаше сърдечна интервенция, която беше сполучлива, само че след това се появи в допълнение затруднение с трахеята. Трябваше да й сложат трахеостома, с която живее няколко години. И я доведох още веднъж тук, с цел да забележим дали могат да създадат нещо за нея – да махнат трахеостомата и да живее обикновено.

- Какво бихте споделили на лекарите, които ви оказват помощ?
- Те са чудесни. Вършат невероятна работа. Когато тя беше на 1 година, лекарите и сестрите в болничното заведение тук я върнаха към живота.

Разходите за спасяването на едно дете възлизат на към 15 хиляди $. Средствата се събират от частни дарения и от неправителствени организации. И до момента в който в България концепцията за Национална детска болница към момента е единствено на хартия, то в Израел има с какво да се похвалят.

Намираме се в единствената детска болница по рехабилитация в Йерусалим, а там е учебното заведение, където учат децата, настанени за лекуване.

Тук се грижат за стотици деца с разнообразни увреждания. Специалистите залагат основно на образованието на родителите – по какъв начин да се грижат за децата си в домашна среда.

„ Ето да вземем за пример, това е дете, което пристигна от различен град, тъй като ние сме единствената болница в Израел, която разполага с сходно поделение. И виждате – имаме рехабилитатор, който работи с детето, а майката се учи по какъв начин да продължи с лечението вкъщи. В момента, в който сме сигурни, че майката е подготвена сама да се грижи за детето си, тя получава нужното здравно съоръжение и ги изпращаме у дома. Но, както споделих, ние би трябвало да сме сигурни, че може да реагира съответно при незабавен случай “, сподели Морит Бери, изпълнителен шеф на " Alyn Hospital ".

Израел е известна и като нацията на стартъпите, които се постановат сполучливо освен в страната, само че и звън границите й.

Намираме се пред " Sheba Medical Center " - най-голямата болница в Израел и в топ 10 на най-хубавите лечебни заведения в международен мащаб. Това е болничното заведение, която дава зелена светлина на всички най-нови технологии в областта на опазването на здравето, като да вземем за пример роботът " Поли ". Тя наета в болничното заведение с доста значима задача.

„ Тя доставя медикаментите за химиотерапия от болничната аптека, която е в една постройка, до онкологичния център, който е в друга постройка. Може да минава по неравна повърхнина, по стъпала, може да употребява асансьора. Роботът има мултисензорна система, радари, 3D камери, и система за сигурност на медикаментите “, изясни Амир Нардимон, основател на робота " Поли ".

Друг сполучливо натрапен стартъп в болничното заведение е устройство за отдалечен обзор на бременна жена.

„ Създадохме революционна технология, която разрешава на бременни дами да се преглеждат сами вкъщи и да дават висококачествени ултразвукови проучвания на лекаря от разстояние. Всичко, което би трябвало да имат, е това самосканиращо устройство, което се свързва със смарт телефона. Сваля се приложението на нашата технология, лекарят дава специфичен код на бременната жена и тя може да си направи проучване сама. Картинката отива непосредствено при лекаря, който може да реши дали има мотив за терзание “, описа създателят Мира Софер.

- Има ли към този момент лекари и бременни дами, които към този момент употребяват устройството?
- Да, несъмнено. В Израел към този момент се употребява от повече от година. Над 4000 дами към този момент са го употребявали. Чувстват се по-спокойни и няма потребност да посещават лекаря всякога, когато имат някакво терзание, тъй като в множеството случаи паниките са безпочвени.

Цената на такова устройство е към 1000 $, само че положителната вест е, че здравните каси в Израел възстановяват 70% от цената му.

Но това, което заслужава същинско удивление в Израел, е доброволната " Първа помощ ". 6000 доброволци из цялата страна употребяват мотоциклети, с цел да стигнат до незабавния случай за минимално време. Именно поради това вместо мотоциклети, ги назовават " спешноциклети ".

„ Средно за страната стигаме до незабавния случай за по-малко от 3 минути. А в по-големите градове като Йерусалим, Тел Авив, Хайфа, стигаме за 90 секунди. Успяваме по два метода – първо - като заобикаляме тапите, употребявайки спешноциклети, само че най-важното – имаме добра мрежа от доброволци. Всички тези хора, които виждате зад мен, са отдадени на незабавната помощ. Те работят какво ли не, на разнообразни места, само че прекъсват всичко, в случай че покрай тях имат незабавен случай “, съобщи Рафаел Пох, United Hatzalah of Israel.

Като стоматолога доктор Робин Елгар. Доброволства в организацията от 4 години, избавил е към този момент над 200 живота.

- Как съчетавате работата си с доброволчеството? Трудно ли е?
- През деня, в случай че съм ангажиран и имам пациент на зъболекарския стол, само че в това време получа сигнал, че има незабавен случай покрай мен, тогава апелирам пациента ми да ме изчака и да отида да оказа помощ. Пациентите ми постоянно влизат в състояние, описа доктор Робин Елгад, ортодонт и доброволец в United Hatzalah of Isra.

- Прави ли ви благополучен това да бъдете доброволец?
- Щастлив, задоволен, животът ми има смисъл, върша нещо за хората. Понякога е мъчно да управлявам страстите си, когато казусът е в действителност незабавен, само че в последна сметка, аз съм индивидът, който би трябвало да резервира хладнокръвие и да помогне. Ако аз не оказа помощ, тогава кой ще го направи?!

Телефонът на спасението е 12-21. А сигналът за незабавен случай доброволците получават на особено устройство. Най-близо намиращият се доброволец потегля за мястото на случая. Освен мотоциклети, доброволците употребяват и други типове транспортни средства с цел да избегнат трафика.

- А какво е това транспортно средство?
- Това е " незабавен " велосипед. Когато тапите са прекомерно огромни, употребяваме този велосипед, с цел да стигнем по-бързо до незабавния случай. Ето тук имаме кутия с най-необходимите медицински консумативи и тук виждате – имаме алена светлина и сирена, с цел да знаят останалите, че пътуваме към случай. Много комфортно и доста добра концепция. Тук в Йерусалим, а и в Тел Авив има доста трафик и с естествена кола за спешна помощ ще е невероятно да стигнеш в точния момент.

И въпреки всичко – макар многото плюсове, с които може да се похвали Израел в здравната система, страната вижда и все по-сериозния и възходящ проблем в целия Запад – неналичието на човешки запас.

Само за последните месеци Израел беше белязана от многочислени митинги на лекари и медицински сестри против изключителните часове на труд. Много към този момент напуснаха системата.

Затова пред Израел стои огромното предизвикателство – макар взрива на технологиите, все по-крещяща е потребността да задържат човешката лекарска ръка, която да оказва помощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР