Израел се подготвя за мащабна военна операция в Газа и

...
Израел се подготвя за мащабна военна операция в Газа и
Коментари Харесай

Вашингтон пост: За дни Израел хвърли 6000 бомби срещу Хамас, САЩ в Афганистан - 7423 за година

Израел се приготвя за огромна военна интервенция в Газа и предизвестява света, че след клането на неговите жители от страна на " Хамас " предходната събота разпоредбите са се трансформирали, написа в. " Ню Йорк таймс ".

В редиците на новото израелско военновременно държавно управление, което би трябвало да утвърди проектите на военните, няма различия по отношение на нуждата от очистване на " Хамас " - с цел да се подсигурява, че тя в никакъв случай повече няма да може да заплашва Израел и че виновните за убийството на повече от 1200 израелски цивилни жители ще бъдат отстранени, показва изданието, като се базира на изявления на публични представители.

Съществуват обаче тактически причини за това по какъв начин би трябвало да стартира възможна интервенция и по какъв начин най-добре да се координира голямата мощ на Израел по суша, море и във въздуха, отбелязва вестникът. Въпросът е дали Израел ще продължи да се пробва толкоз настойчиво, колкото в предишното - съгласно критиците с дребен триумф - да съблюдава интернационалните правила за водене на война, които не разрешават нанасянето на вреди на цивилното население, разяснява изданието.

Хуманитарни групи насочат все по-страшни предизвестия за последствията от военна акция в гъсто обитаемата линия Газа, която към този момент е задушена от израелска и египетска обсада, написа в. " Вашингтон пост ".

От началото на въздушните удари Израел не позволява никакви артикули в Газа, описвайки желанията си като налагане на цялостна блокада - тактичност, неразрешена от интернационалното право, разяснява изданието. То цитира военни специалисти, съгласно които до момента израелските военновъздушни сили са хвърлили 6000 бомби против цели на " Хамас " - замайващ брой за единствено шест дни. За съпоставяне Съединени американски щати са хвърлили малко над 7423 бомби за една година по време на войната в Афганистан, показва " Вашингтон пост ".

" Хюман райтс уоч " (ХРУ) упрекна Израел, че е употребявал в Газа и Ливан запалителни муниции с бял фосфор, способни да изгарят човешката плът, написа английският в. " Телеграф ". Международната неправителствена организация съобщи, че разполага с видеозаписи, показващи неведнъж потребление на артилерийски снаряди с бял фосфор в Газа и Ливан във вторник и сряда, показва вестникът.

Белият фосфор може да аргументи тежки изгаряния, излагайки цивилните жители на риск от съществени и дълготрайни пострадвания, разяснява " Телеграф ". Според ХРУ използването на това оръжие в Газа, едно от най-гъсто обитаемоте места на планетата, нарушава интернационалните филантропични закони, отбелязва вестникът, само че прибавя, че представител на израелската войска е споделил, че няма информация този вид оръжия да са били употребявани против Газа.

На фона на ужаса от нападенията на " Хамас " против Израел и отговора на израелските военни в Газа започнаха да се чуват апели и към двете страни да съблюдават интернационалното право, както и обвинявания, че го нарушават, написа в. " Гардиън ".

Вестникът показва законовата рамка, уреждаща войната и въоръжените спорове.

Основен принцип на интернационалното филантропично право, който е използван за всички участници, а освен за страните, е, че цивилните не би трябвало да бъдат обект на набези, написа английското издание. Освен това правото повелява, че набези не би трябвало да бъдат осъществявани, в случай че " се чака да причинят загуби на живот на цивилни лица, пострадвания на цивилни лица, вреди на цивилни обекти или композиция от тях ", които биха били несъразмерни по отношение на предстоящите военни изгоди, отбелязва " Гардиън ".

Съгласно интернационалното право страните могат да прибягват до война или до потребление на въоръжена мощ, показва още вестникът. Упражняването на това право на самозащита обаче би трябвало да е подчинено на интернационалното филантропично право, прибавя той. С други думи, законното практикуване на правото на самоотбрана не разрешава на страната да използва неограничени военни средства.

И против двете страни са отправяни обвинявания в геноцид, макар че това е мъчно за доказване закононарушение, включващо " дейности, осъществени с желание да се унищожи напълно или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група ", написа още " Гардиън ".

Израел не е член на Международния углавен съд (МНС), само че палестинците са част от него от 2015 година и закононарушенията, осъществени на палестинска територия (от всеки жител, в това число от лица, които не са палестинци), както и от палестински жители (на нейна територия или отвън нея), могат да попаднат под юрисдикцията на МНС, показва вестникът.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР