Израел още изчаква за да започне масирани атаки по въздух,

...
Израел още изчаква за да започне масирани атаки по въздух,
Коментари Харесай

Ивицата Газа – предстои развръзка или конфликтът се изостря

Израел още изчаква с цел да стартира масирани офанзиви по въздух, море и суша към Ивицата Газа. Макар още в петък Израел да даде период от 24 часа, в който цивилните в северната част на Палестинската автономност да се изтеглят на юг, а в събота да удостовери, че се приготвя за координирана офанзива, която се очакваше още в неделя, най-късно понеделник, до този миг (вторник 17:00 часа) още няма развиване. От няколко дни десетки хиляди палестинци бягат на юг, а в региона на северните региони към този момент са ситуирани стотици хиляди израелски елементи, които са в подготвеност.

Съединени американски щати

Една от упоменатите аргументи е да се реализира изтеглянето на оптимален брой жители, уточни се и неприятното време, което би затруднило водачите на самолетите и дроновете да подкрепят напредването на сухопътните сили. Не по-малко допустимо пояснение е новината, че американският президент Джо Байдън ще дойде в Израел в сряда. Според някои – да съобщи безапелационната си поддръжка за страната и да показва солидарността на Съединените щати. Но редом с това, заради все по-нарастващите рецензии за многото жертви, които неизбежно ще има от цивилните палестници, анализаторите показват, че Байдън желае гаранции от Израел по какъв начин ще организира интервенцията си по този начин, че да има сведени до най-малко „ мирни жертви ”, както и да се " обезпечи на почтените цивилни хора достъп до вода, храна и медицински грижи ".

Паралелно с това Съединени американски щати  разположиха изтребители и щурмови самолети в Близкия изток, а напредването към израелските и ливанските крайбрежия на ударна група със самолетоносача " Джералд Форд ", е ясна индикация, че американците стоят зад Израел.Макар да е доста малко евентуално да се стигне до тяхна намеса с въздушни удари, първо, тъй като това ще значи разгаряне на спора, второ, тъй като се чака израелците да надделеят със личната си авиация, Байдън насочи и косвени предизвестия и към ливанската формация към " Хизбула " да не се включва в офанзивите против Израел.

Черните облаци пред Нетаняху се сгъстяват

По тази линия, както се и очакваше, започнаха идващите проблеми на израелския министър-председател. От една страна „ Хамас ” декларират, че палестинците няма да изоставен Газа или Западния бряг, с цел да се реалокират в Египет, от друга – водачите на групировката са подготвени за следващ път да употребяват почтените поданици в региона като щит, от трета – част от интернационалната общественост, в това число Организация на обединените нации, приканва Израел да промени метода си, което е пряк укор към дейностите на Нетаняху. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш акцентира, че е извънредно рисково преместването на повече от един милион души през гъсто обитаема военна зона на място без храна, вода и заслон.

В някои страни към този момент има и митинги в отбрана на Палестина. Световната здравна организация също прикани Израел за анулация на заповедта за евакуация, и въпреки Европа и по-голямата част от света изрично да осъдиха дейностите на терористите от „ Хамас ”, от ден на ден се чуват и гласове, като тези на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които не по-малко изрично акцентират нуждата от основаване на филантропични коридори и гарантиране здравето и животът на цивилните в региона.

Според организацията за човешки права " Хюман райтс уоч " Израел е употребявал муниции с бял фосфор при военни интервенции в Газа и Ливан предходната седмица. Израелските управляващи отхвърлят това.

Хуманитарната криза в Газа се задълбочава, а въздушните удари от страна на израелската войска не стопират. Въоръженото крило на „ Хамас ” твърди, че минимум петима пленени израелци и четирима чужденци, са били убити, а палестинското здравно министерство съобщи, че триста палестинци, множеството от които дами и деца, са били убити единствено в границите на един ден линията Газа в резултат на израелски удари.

360 хиляди палестинци живеят на едвам 45 км територия, а в целият анклав има над 2 млн. души, което изправя региона пред огромно злополучие, в допълнение усложнено от категоричността на Израел да не доставя електричество и вода, до момента в който отвлечените от Хамас израелци не бъдат освободени. Единствената електроцентрала в линията Газа спря да работи, което значи, че и лечебните заведения ще спрат да действат. Червеният кръст също насочи зов и към двете страни да се понижи ескалацията на напрежение.

Времето работи против Израел и плановете ѝ, а даже и минималната към този момента опция ливанската формация Хизбула да се включи във войната, което да докара до втори фронт на израелско-ливанската граница, притискат Биби в ъгъла.

Вътрешното неодобрение против Нетаняху също се усилва – израелските медии все по-често демонстрират близки на отвлечени от „ Хамас ”, които укоряват ръководещите, че не вършат нищо по въпроса с освобождението на пленниците. 

Фатах

Някъде на хоризонта се вижда и Фатах на палестинския президент Махмуд Абас, които множеството западни страни одобряват като формален представител на палестинците. Още повече, че след визитата си в Израел, Байдън ще замине на посещаване в Йордания, където ще се срещне с йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, в това число и с Абас.

Фатах ръководят Западната линия и са в спор с Хамас, като главната разлика сред „ Хамас ” и ООП, към които са Фатах, е, че Организацията за избавление на Палестина признава правото на Израел да съществува. Макар Абас също да отхвърли желаното от Израел отдръпване на жителите от Газа, вероятно очистване на „ Хамас ” и вдишване на ръководството на линията от ООП и Фатах, би означавало деескалиране на напрежението в региона и опция още веднъж да се седне на масата за договаряния. Въпросът е, че това удобно развиване също има своите съществени съперници, като „ Хамас ” са забележимото единствено на повърхността.

Иран и Русия

Конфликтът от ден на ден заплашва да излезе отвън рамките на оста Израел – „ Хамас ”, като към този момента няма индикации нито Бенямин Нетаняху, нито водачите на терористичната организация да се пробват да не позволен разрастването му. Напротив, израелският министър-председател е безапелационен, че задачата е цялостното очистване на групировката, с каквито и цели да е належащо, а „ Хамас ” разчита на поддръжката на Иран, както и на останалите арабски страни, част от които към този момент насочат все по-сериозни рецензии към метода на деяние на Израел.

Иран си разреши да предизвести за допустима изпреварваща офанзива против Израел, като министърът на външните работи на Ислямската република Хосейн Амир Абдолахиан предизвести, че не могат да бъдат безразлични към „ военните закононарушения, осъществявани по отношение на хората в Газа ".В понеделник президентът на страната Ебрахим Раиси съобщи, че изтича времето за постигането на политическо решение на спора сред Израел и " Хамас ".

Саудитска Арабия реши да спре разискването на вероятно нормализиране на връзките с Израел и осъди разселването на палестинци в Газа, както и нападенията против цивилни. Позицията на Русия е, че е неосъществим мир без самостоятелна Палестина, които думи на Путин, означаващи поддръжка за основаването на самостоятелна палестинска страна със столица Източен Йерусалим ", провокираха публични благодарности даже от водачите на терористичната формация. Нещо повече, през вчерашния ден Русия предизвести Израел да не подхваща сухопътна атака против „ Хамас ”, тъй като съществува опасност от разширение на спора с „ ужасни последствия за целия район ” и още по-голяма филантропична злополука.

В патова обстановка ли са Израел?

Макар и връщането на израелски войски в линията към този момент да наподобява изцяло необратимо, не по-малко необратим е фактът, че с всеки минал ден, интернационалната общественост и публичното мнение от ден на ден ускоряват рецензиите против тях, а съчувствието към палестинците се усилва.

Нещо повече, с всеки идващ удар на Израел, с включването и на пехотата, с новините за убитите цивилни, измежду които деца и дами, Израел ще стартира да бъде притискан от всички направления, в това число и от съдружниците си. Нетаняху чудесно знае това, заради което задачата му е оптимално бързо да отстрани Хамас. Окончателното очистване на групировката обаче е по-скоро свхръхамбициозна цел, в сравнение с действителност. Макар и до неотдавна Израел очевидно да следваше максимата, че в случай че унищожат Хамас, може да пристигна нещо по-лошо след тях, сега няма вид организацията да продължи да съществува, най-малко не в този си тип. Но " Хамас " не може да бъде отстранена без плануваната сухопътна инвазия, против която има от ден на ден съперници – в това число и от съдружниците на Израел и Нетаняху, които съдружници хем са безапелационни, че страната има право да се пази от офанзиви, само че по едно и също време с това предизвестяват, че следваща интервенция ще донесе доста цивилни жертви и ще задълбочи спора, довеждайки до намесата и на други страни.

Виктория Георгиева, коментар за  

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР