Израел обяви повишена готовност по границата с ивицата Газа заради

...
Израел обяви повишена готовност по границата с ивицата Газа заради
Коментари Харесай

Израелските сили са нащрек по границата с Газа след ожесточените сблъсъци в Наблус

Израел разгласи нараснала подготвеност по границата с линията Газа поради опасения, че Хамас може да ескалира напрежението след тежките конфликти сред израелските сили за сигурност и палестинските терористични групи в Шехем (Наблус), заяви Българска телеграфна агенция. 

Израелските сили за защита потвърдиха, че бойци са влезнали в Шехем, с цел да арестуват Хусам Ислем и Мухамед Ал Джунайди, които се барикадирали в къща.

Жителите на града бяха призовани да се включат в боевете посредством изявления в обществените мрежи и известия от локалните джамии. На фрагменти, разпространяващи се в интернет, се чуват детонации и пукотевица.

Палестинската самостоятелна власт твърди, че 10 души, в това число Ислем и Джунайди, са били убити, а 90 - ранени. Сред ранените са шестима терористи, които съгласно израелската войска са в тежко положение.

Палестински медии оповестяват от Газа, че придвижването Хамас е подложено на невиждан напън от страна на други въоръжени групировки да отговори на насилието. Говорител на Хамас осъди това, което назова израелска " експанзия против нашия народ ", само че не заплаши с ракетни удари.

Високопоставени израелски военни представители обявиха, че Израел е подготвен да отговори в Газа на всевъзможни офанзиви от линията.

Ислем, който е обвързван с терористичната формация " Лъвското скривалище ", и Джунайди, обвързван с Палестински ислямски джихад, са обвързани с терористичната клетка, виновна за убийството на 21-годишния сержант Идо Барух от израелските въоръжени сили. Войникът беше погубен през октомври при пукотевица с автомобил в Северна Самария през октомври.

Сред другите палестинци, за които израелските сили за сигурност откриха, че са убити, са Мухамад Абу Бакр, водач на свързаната с Палестински ислямски джихад група " Ал Кудс ", Мусаб Ауаис, водач на друга терористична група, известна като бригадата " Балата ", Мухамад ал Фатах от Палестински ислямски джихад и Уалид Дахил от " Лъвското скривалище ".

Говорител на израелската войска съобщи, че няма ранени израелски военни.

В рамките на продължаващата битка с тероризма в Юдея и Самария (б. ред.: Западния бряг на река Йордан), израелските сили за защита са предотвратили 500 терористични офанзиви и са арестували над 2500 обвинени. Операция " Разбиване на вълната " стартира след вълната от палестински терористични набези напролет на 2022 година, при които починаха 19 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР