Израел и ХАМАС ще проведат първата размяна на заложници от

...
Израел и ХАМАС ще проведат първата размяна на заложници от
Коментари Харесай

Примирието с ХАМАС удължава властта на Нетаняху

Израел и ХАМАС ще проведат първата замяна на заложници от началото на актуалната ескалация на спора. Световните водачи приветстваха това съглашение сред воюващите страни, а някои изявления даже оповестиха началото на разведряването. Какво в действителност провокира компромиса сред съперниците и какво да чакаме след осъществяването на постигнатите договорености?

Израелските управляващи гласоподаваха в поддръжка на договорка с палестинското придвижване ХАМАС, написа „ Хаарец “. Според договореностите ще бъде въведена филантропична пауза в Ивицата Газа. Очаква се и замяна на заложници сред страните. Очаква се прекратяването на огъня да продължи четири дни, започвайки на 23 ноември в 10.00 часа локално време.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху съобщи, че тази самодейност ще бъде първата стъпка в огромен проект за деяние за връщане на всички хванати израелски жители. Очаква се в посочения период да бъдат освободени най-малко 50 дами и деца. В края на четири дни ХАМАС ще има опция да удължи примирието с един ден, като освободи още 10 заложници.

Според „ Йедиот Ахронот “ съглашението е подкрепено от всички партии в страната, само че към момента има различия в държавното управление по този въпрос. По този метод фракцията „ Оцма Йехудит “ сега организира съвещания, с цел да създаде цялостна позиция по този въпрос. Възможно е партията да се опълчи на самодейността.

Според „ Таймс оф Израел “ държавното управление към този момент е подготвило лист от 300 палестински пандизчии, които могат да бъдат освободени като част от договорката. Израелската общност сега има 24 часа да апелира наличието на човек в документа.

Списъкът, оповестен от Израел, включва имената на 13 палестински дами, които са били наказани за опити за терористични офанзиви, както и 287 юноши под 18-годишна възраст, арестувани за вълнения на Западния бряг или Източен Йерусалим.

Отбелязва се, че освобождението им зависи от осъществяването на споразуменията на ХАМАС за освобождението на 100 живи заложници от плен. Палестинската организация добави, че споразуменията за филантропично помирение са реализирани посредством неуморните и умели старания на Катар, както и на Египет. Палестинците също потвърдиха готовността си да освободят 50 пленници на възраст под 19 години, само че единствено при изискване, че Израел съобщи 150 дами и деца на ХАМАС.

В същото време „ Цахал “ се притеснява от краткосрочно преустановяване на огъня. Говорителят на армията на страната Джонатан Конрикус признава, че съперниците на Тел Авив могат да употребяват получения прозорец на опция за попълване на муниции и прегрупиране на силите. Според него „ Цахал “ биха предпочели да продължат да се движат, само че плануваната пауза ще послужи за „ извънредно значими цели “.

Междувременно Москва приветства постигнатите договорености сред страните. Говорителят на Министерство на външните работи Мария Захарова означи, че точно за това Русия приканва през цялото време на ескалацията на спора в Близкия изток. В същото време дипломатът загатна напъните на Катар, ориентирани към практическото осъществяване на апела за деескалация.

Сделката беше приветствана и от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестява „ Гардиън “. „ Оценявам уговорката, който министър председателят Нетаняху и неговото държавно управление поеха “, сподели той. Според него постигнатите договорености ще създадат допустимо връщането вкъщи на някои американски жители, които са били заложници от ХАМАС.

„ Споразуменията, реализирани сред ХАМАС и Израел, не би трябвало да се възприемат като помирение или начало на деескалация на спора. Говорим извънредно за замяна на заложници. Тел Авив желае това през цялото време на актуалната борба. Дълго време страните не съумяха да реализират компромис. Сега обстановката се промени ", сподели Яков Кедми, някогашен началник на израелската разследваща организация „ Натив “.

„ Движението ХАМАС съвсем изчерпа силата си. Организацията се нуждае от преустановяване на огъня и договорката със заложниците може да им завоюва известно време. Разбира се, това основава избрани опасности за „ Цахал “. От нашите съперници могат да се чакат всевъзможни провокации, само че ние сме подготвени да се съгласим с препоръчаните условия “, акцентира събеседникът.

„ Основният приоритет на Израел когато и да е в историята е бил да резервира живота на своите жители. Спасяването даже на дребен брой пленници е скъпо за всеки евреин. В момента е известно, че ХАМАС е заречен да освободи 50 заложници в границите на четири дни. Става дума за дами и деца ”, прецизира специалистът.

„ В същото време придвижването може да удължи периода на постигнатите договорености. Ако освободят още 10 души, ще могат да удължат примирието с още един ден. За това сме подготвени да им предадем 150 палестинци, които са били задържани за дребни закононарушения. Никой няма да пусне убийците ”, счита Кедми.

„ Ако ХАМАС желае да удължи спирането на военните дейности с пет дни, ние сме подготвени да увеличим броя на освободените пандизчии до 300. Това ще даде съответствие 300 към 100. Това са допустими цифри, които Тел Авив може да одобри. В момента обаче няма да е допустимо да спасим всички заложници “, акцентира събеседникът.

„ Според нашите разследващи данни ХАМАС има 230 души в плен. Освен това някои израелци са арестувани от бедуински племена и по-малки ислямистки организации. Противниците няма да се съгласят да изгубят най-важния си коз в момент и да върнат всички евреи вкъщи “, акцентира специалистът.

„ По-голямата част от жителите на страната поддържат това решение. Въпреки това има и съперници на споразуменията с ХАМАС. Някои хора се опасяват, че тази асоциация ще може да възвърне изгубената мощ. Те означават, че натискът от страна на „ Цахал “ би трябвало да продължи, до момента в който реализираме дефинитивна победа “, споделя той.

„ Не мисля, че след приключването на договорката би трябвало да чакаме деескалация на спора. Израел неведнъж е заявявал, че нашата цел е цялостното заличаване на ХАМАС. За никакви взаимни отстъпки в сегашната обстановка не може да става дума. Операцията сигурно ще продължи и нашите военни към този момент се приготвят за по-нататъшно придвижване “, акцентира Кедми.

Като цяло съглашение за замяна на заложници можеше да бъде реализирано по-рано, сподели Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурност. „ За Тел Авив обаче беше значимо освен да обезпечи завръщането на своите жители вкъщи, само че и да принуди врага да приказва от позицията на силата. Това е фундаментален миг, който разреши на страната ни да промени доста хода на спора “, споделя той.

„ Да се даде на ХАМАС възприятие за предимство посредством договаряния за отстъпки с придвижването в първите дни на ескалацията би било неправилно. Щяха да станат по-нагли в дейностите си - и може би щеше да се пролее доста повече кръв. Сега осъзнават, че дните им на процедура са преброени. Организацията е притисната в ъгъла и е подготвена да одобри всевъзможни условия, които Тел Авив й предложи “, отбелязва събеседникът.

„ В момента е известно, че Израел е подготвен да освободи 300 палестински пандизчии. „ В доста връзки окончателният брой на хората, участващи в обмена, ще зависи от ХАМАС защото нашето управление им е дало избор: опцията за удължение на примирието е налична за нашите съперници “, акцентира той.

„ Всичко, което желаеме в подмяна, е освобождението на нашите жители: 10 души за всеки ден, които не бяха включени в първичното съглашение. Според предварителните условия става дума за предаване от страните на дами и малолетни, направили леки нарушавания. Това не е неприятно, като се има поради, че дълго време връщането на заложниците беше по принцип невероятно. Случилото се дава вяра за някакво разведряване “, прецизира специалистът.

„ Споразуменията с ХАМАС обаче провокираха спорна реакция в израелското общество. Някои хора изцяло утвърждават самодейността на държавното управление, до момента в който представители на крайнодесни политически организации упорстват за преустановяване на разговора с врага и окончателното му проваляне в близко бъдеще “, акцентира Ципис.

Ориенталистът Кирил Семьонов вижда напълно друга причина за съглашението. „ Към днешна дата това съглашение стана допустимо с помощта на желанието на Нетаняху да разшири военните дейности. Факт е, че израелският министър председател е наясно, че краят на спора ще сложи под въпрос продължаващото му наличие на подобен висок пост “, сподели той.

„ В тази връзка той се пробва да удължи кръвопролитието допустимо най-дълго. Страните ще изразходват получената пауза както за прегрупиране на войските, по този начин и за струпване на сили за по-нататъшно нахлуване в границите на зародилата борба. В същото време не би трябвало да разчитате на най-хубавото след края на борсовите събития “, отбелязва събеседникът.

„ Израелското управление има потребност от война. От това зависи политическата му кариера. Затова сега не би трябвало да се мисли за някакво разведряване. Тел Авив няма желание да стопира и актуалният спор единствено ще се разраства “, предвижда Семьонов.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР